Lijst Home‎ > ‎

Het Sinterklaas boek - Jaap ter Haar

Geplaatst 22 nov. 2012 02:34 door susan *   [ 22 nov. 2012 02:37 bijgewerkt ]

In 1969 schreef Jaap ter Haar (1922-1998) Het Sinterklaasboek. Ter Haar schreef tijdens zijn leven veel hoorspelen voor kinderen die later als boek werden uitgegeven. Bekend en geliefd zijn Saskia en Jeroen, later onder andere gevolgd door Ernstjan en Snabbeltje en Lotje. Een aantal boeken van Ter Haar zijn nog altijd verkrijgbaar zoals het indrukwekkende verhaal over Boris en Ter Haars bewerking van de verhalen rond koning Arthur. Het Sinterklaas boek is een aantal jaar niet verkrijgbaar geweest met als gevolg dat het boek veel gezocht werd op boekenmarkten waar er flink voor betaald moest worden. In 1998 kwam het boek in een herziene druk weer in de winkels. De tekst werd bewerkt door Martine Letterie en de oorspronkelijk illustraties van Rien Poortvliet werden vervangen door die van Harmen van Straaten. 

Otje en zijn jongere zusje Nenny zijn opgewonden en blij als Sinterklaas aankomt. Voor Nenny is het een groot feest, maar Otje maakt zich zorgen. Hij is niet altijd even lief geweest en hij weet niet of hij wel dat ene grote cadeau verdient dat hij zo heel graag wil hebben. Hij stuurt Sinterklaas een brief met zijn ene grote wens, een brief die niemand mag lezen.
De sinterklaastijd is een fijne tijd, maar ook spannend:´Het Sinterklaasfeest was een vreemd feest, dacht Otje bij zichzelf. Het ene moment was het spannend, angstig en geheimzinnig. Dan bonsde je hart en kreeg je een raar gevoel in je buik. Maar als Sinterklaas er eenmaal was, werd alles opeens erg fijn´
Op 5 december breekt het grote moment aan: zal Otje dat ene bijzondere cadeau krijgen? 

Martine Letterie heeft de oorspronkelijk tekst respectvol bewerkt en slechts kleine aanpassingen gedaan. Het verhaal heeft daarbij niets van zijn charme verloren. Ter Haar zet de vrolijke Nenny tegenover piekeraar Otje en houdt zo het verhaal in evenwicht. Het vertelperspectief wisselt vaak tussen Nenny en Otje en dat kan in het begin wat verwarrend zijn. De schrijver houdt de lezer lang in spanning over wat Otje nu zo graag wil hebben. Als eenmaal duidelijk is waarom het gaat hoopt de lezer met hem dat Sinterklaas dat voor elkaar kan krijgen. Het einde van het verhaal is wensvervullend en knap opgebouwd. Wie goed naar het plaatje kijkt heeft eerder dan Otje door hoe de avond zal aflopen.
De illustraties van Harmen van Straaten zijn niet te vergelijken met die van Rien Poortvliet. De stijl van Van Straaten is veel losser en sfeervol op zijn eigen wijze. De pentekeningen zijn ingekleurd met zachte tinten en de gelaatsuitdrukkingen van Nenny en Otje zijn goed getroffen. 

Jaap ter Haar schreef een jaar later een vervolg, een kerstverhaal, weer met Otje en Nenny in de hoofdrol. Ook dit verhaal staat in het boek, als het wordt omgedraaid is het een kerstboek.

Het Sinterklaas Boek
Jaap ter Haar (tekst) en Harmen van Straat (ill) 

Ploegsma, 2011     € 14,95