Lijst Home‎ > ‎

Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters - Busser en Schröder

Geplaatst 13 nov. 2011 03:07 door susan *   [ 13 nov. 2011 03:08 bijgewerkt ]
Marianne Busser en Ron Schröder maakten een Sinterklaasboek voor beginners. Op de eerste pagina wordt Sinterklaas voorgesteld ´Dit boek gaat over Sinterklaas en hier zie je hem staan, hij heeft een mijter op zijn hoofd en ook een mantel aan.´ Vervolgens wordt verteld hoe het leven van Sinterklaas er uit ziet als het december is: hij vertrekt met de boot naar ons land en wordt daar feestelijk ontvangen door ´wel duizend mensen´ en de burgermeester. De kinderen mogen hun schoen zetten en de pieten doen er dan een cadeautje in. Over de pieten vertelt het verhaal wat ze zoal doen: de hoofdpiet zorgt voor Sinterklaas, de paardenpiet voor het paard en verder is er de pakpiet, de wegwijs-piet en bakpiet. Natuurlijk brengt Sinterklaas een bezoek aan de klas en daarna is het eindelijk pakjesavond. ´Na die drukke pakjesavond zijn de pieten heel erg moe en gaan samen in de stoomboot rustig weer naar Spanje toe.´ De stoomboot-kapitein-piet zorgt er voor dat ze veilig thuis komen.

Het boek is heel geschikt om het Sinterklaasfesst ´uit te leggen´. Voor jonge kinderen is het hele gebeuren vaak ingewikkeld en zijn er een hoop gebruiken en verhalen die ze nog moeten leren kennen. Voorlezen uit dit boek helpt ze een eind op weg. De rijmende tekst leent zich daar goed voor. Het goed lopende eenvoudige rijm zal veel jonge kinderen aanspreken.
De tekst heeft echter niet de hoofdrol in dit prentenboek, het verhaal wordt grotendeels door de illustraties van Dagmar Stam tot leven gewekt. Zij heeft een toegankelijke herkenbare stijl. Het kleurgebruik is prettig, geen harde kleuren, maar ook geen bleke pasteltinten, het geheel oogt kleurig met de bonte kleding van de pieten en de kleurige mantel van de sint. Op de illustraties wordt al snel een hondje ontdekt dat op iedere bladzijde terug te vinden is.
Sinterklaas wordt afgebeeld als een vriendelijke man. Zijn snor is bescheiden en dat geeft hem een open gezicht. Het is dan ook niet storend als deze vriendelijke sint getekend wordt zonder rode mantel tijdens een voetenbadje, of op de stoomboot in bed. Wonderlijker is het wel dat het paard op de boot ook in een bed slaapt.
Op de laatste illustratie zien we dat het hondje de boot nakijkt en dat is een mooie afsluiting van het boek: het verhaal is verteld en het feest is voorbij.

Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters
Marianne Busser en Ron Schöder met tekeningen van Dagmar Stam
 
The house of books, 2009    € 12,50