Lijst Home‎ > ‎

Het verboden eiland - Helma Camp

Geplaatst 2 mrt. 2016 06:06 door susan *   [ 2 mrt. 2016 06:07 bijgewerkt ]

Nikki baalt. Ze moet met haar moeder mee op een ´speciale vakantie´ en ze ziet zichzelf alweer in een tentje op een creatieve camping. Wat ook niet helpt is dat haar drie jaar oudere nichtje Jennifer zal meegaan. Nikki vindt haar een Barbiepop die alleen maar met haar uiterlijk en haar smartpfone bezig is.
De vakantiebestemming blijkt een eiland in de Noordzee waar de eilandbewoners al eeuwen nauwelijks contact met de buitenwereld hebben gehad. De regering wil stapsgewijs het contact met de eilandbewoners herstellen. Om de eilandbewoners niet af te schrikken bezoekt eerst een kleine groep ´gewone mensen´ het eiland voor een paar dagen. 
Al snel blijkt dat de bezoekers zich aan een aantal afspraken moeten houden. Ze kunnen hun tenten opslaan in de duinen, maar ze mogen niet op de noordkant van het eiland komen en contact met de eilandbewoners is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. De meisjes doen hun best er met elkaar, en met de primitieve omstandigheden, het beste van te maken.
Het vermoeden dat niet alles is wat het lijkt op het eiland wordt al snel bevestigd. Een meisje van het eiland zoekt hulp en vraagt aan Nikki en Jennifer of ze ´s nachts met haar toe willen komen. Ze moeten een grote plastic zak meenemen, een zaklamp en een scherp mes.

Helma Camp (1949) debuteerde in 2013 met haar boek Comavirus. Het verboden eiland is haar tweede kinderboek.
In het begin van het verhaal staat vooral de verhouding tussen de twee nichtjes centraal. Camp werkt dat leuk uit, ze maakt van de meisjes geen karikaturen. Jennifer mist haar smartphone en baalt ervan dat de wieltjes van haar luxe koffer niet bestand zijn tegen de ongelijke stenen van het enige begaanbare pad, maar ze slaat zich met humor door haar ongenoegens heen. Nikki is een geloofwaardige puber die zich snel ergert, maar zich onrecht aantrekt en zich makkelijk met hart en ziel in nieuwe dingen stort.
Naarmate het verhaal vordert gaat het steeds meer om de vraag wat er aan de hand is op het eiland en hoe de meisjes kunnen helpen. Camp geeft al vroeg in het verhaal hints dat er iets niet pluis is. Zo ziet Nikki direct dat de gids een harde blik in zijn ogen heeft en bekruipt een donker gevoel haar als ze voor het eerst voet op het eiland zet. Die vooruitwijzingen halen een deel van de spanning weg en dat is jammer. Die spanning komt terug als de nichtjes in actie komen en de jonge leider van de eilandbewoners bevrijden.
Naast de thema´s vriendschap en solidariteit komen ook de voor-en nadelen aan de orde van het leven op een geïsoleerd eiland versus het leven in de moderne maatschappij. Camp lijkt daarbij een kanttekening te willen plaatsen bij de verworvenheden van de moderne maatschappij. Ze doet dat zonder moralistisch te worden.

Het verboden eiland
Helma Camp 

Leopold, 2016     € 13,99