Lijst Home‎ > ‎

Het verhaal van Sinterklaas - Sjoerd Kuyper

Geplaatst 22 nov. 2018 04:00 door susan *   [ 22 nov. 2018 04:02 bijgewerkt ]

Sjoerd Kuyper vindt dat tradities mee moeten veranderen met de tijd. In 2014, toen de Zwarte Pieten-discussie goed op gang kwam, schreef hij daarom het prentenboek De vrienden van Sinterklaas waarin hij een oplossing voorstelde. In het Gouden Boekje Het verhaal van Sinterklaas gaat Kuyper opnieuw op zoek naar de waarden van de sinterklaastraditie en hoe deze in veranderende tijden stand kunnen houden. Het idee voor het verhaal komt uit Amsterdam, waar zestig procent van de kinderen ouders heeft die niet zijn opgegroeid met de sinterklaastraditie. Dit boekje, dat ook in het Engels verschijnt, wil een handreiking zijn en eraan bijdragen dat de sinterklaastraditie toegankelijk wordt voor nieuwe groepen kinderen en hun ouders.


Het verhaal begint in de klas bij meester Tom. Hij bespreekt met de kinderen wie Sinterklaas is. De kinderen weten er al veel van: Sinterklaas is heel oud, hij vaart op een boot, de mensen die Sinterklaas helpen heten Piet en Sinterklaas geeft cadeautjes.
Meester Wim en zijn leerlingen bespreken het leven van Sinterklaas. De meester vertelt dat Sinterklaas vanuit zijn geboorteland Turkije een wereldreis heeft gemaakt. Op een zeilboot, omdat de stoomboot nog moest worden uitgevonden. Sinterklaas reist onder andere naar Marokko, China, Iran, Suriname, Syrië, Polen en Somalië.
  
In de dialoog tussen meester Tom en de kinderen komen op alle vragen eigentijdse antwoorden die passen in de vertrouwde sinterklaastraditie. Zo wordt er verwezen naar de legenden van de heilige Sint Nicolaas als Sinterklaas in een Nederlandse herberg een groep hongerige kinderen beschermt voor een kwaadaardige herbergier (die in een zak naar Spanje wordt afgevoerd en daar later een ‘lieve’ schoolmeester wordt). Sinterklaas besluit dan om jaarlijks brood en pepernoten uit te delen aan de arme kinderen in Nederland. En omdat hij dat stiekem wil doen, doet hij dat ’s nachts. En omdat dan alle deuren op slot zijn, gaat hij via het dak waar de Pieten door de schoorsteen de huizen binnengaan en daar heel vies van worden. En toen de mensen in Nederland minder arm werden en zelf eten konden kopen besloot Sinterklaas voortaan cadeautjes te geven. En tegenwoordig komt Piet niet meer zo vaak door de schoorsteen, want veel huizen hebben geen schoorsteen meer. Toch hebben veel Pieten nog roetvegen op hun gezicht, omdat ze die mooi vinden. En die Pieten zijn natuurlijk geen knechtjes, het zijn vrienden van Sinterklaas.
Sinterklaas past zich aan als dat nodig is, want ‘alles verandert altijd’ zegt hij.

De illustraties van Emanuel Wiemans zijn even kleurrijk als het verhaal. In de klas van meester Tom zit een diversiteit aan kinderen die met veel plezier onderzoeken hoe het nu precies zit met Sinterklaas en zijn pieten. Wiemans werkt in zijn tekeningen hier en daar ook een grapje uit: we zien bijvoorbeeld hoe een baby met een lange sinterklaasbaard eruit ziet en hoe een boze herbergier verandert in een lieve schoolmeester. De pieten zijn lichtgekleurd met hier en daar een roetveeg.

Het verhaal van Sinterklaas geeft op een toegankelijke manier uitleg over een feest dat voor mensen die niet zijn opgegroeid met de sinterklaastraditie veel raadsels heeft. Hier en daar wijkt het iets af van de veelgehoorde verhalen, maar het verhaal blijft trouw aan de basiselementen van het feest waarin de heilige Sint Nicolaas als kindervriend naar Nederland komt met het vaste voornemen iedereen een fijne tijd te bezorgen.

Het verhaal van Sinterklaas
Sjoerd Kuyper (tekst) met illustraties van Emanuel Wiemans 

Rubinstein, 2018     € 7,50