Lijst Home‎ > ‎

Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek - Marianne Busser en Ron Schröder

Geplaatst 23 nov. 2014 03:22 door susan *   [ 23 nov. 2014 03:23 bijgewerkt ]

Menig peuter en kleuter groeit op met de voorleesboeken van het echtpaar Marianne Busser en Ron Schröder. Een sinterklaasvoorleesboek mag in deze collectie dan ook niet ontbreken. In Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek staan verschillende verhaaltjes waarvan veel op rijm. Daarnaast staan er puzzels in het boek, de kinderen kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar sinterklaasverwijzingen in een etalage of ze kunnen proberen te ontdekken welk pietje op de pietenfoto geen onderbroekje aan heeft.
Het eerste verhaal, op rijm, beschrijft uitgebreid alles wat je over Sinterklaas wilt weten: zijn woonplaats, zijn reis per stoomboot, het grote boek, het schoentje zetten, een schoolbezoek en pakjesavond. Verder gaan de verhaaltjes en versjes over verlanglijstjes, schoen zetten en een pietje met grootse plannen. Veel bekende figuren uit de andere voorleesboeken van Busser en Schröder beleven een sinterklaasavontuur: het mannenkoor zet zijn schoen, haas moet egel helpen met zijn verlanglijst, de drie jongetjes worden pietjes (en behalen hun ´keuteldiploma´) en prinsje Alexander zingt het Wilhelmus voor Sinterklaas.
Het zijn eenvoudige verhaaltjes en versjes die geschikt zijn voor jonge kinderen. Het rijm van de versjes doet sterk aan sinterklaasrijmpjes denken. Om het ritme vast te houden worden er veel tussenwoorden gebruikt en woordherhalingen worden niet vermeden:´De Sint is verbaasd, maar hij vindt het ook prachtig/ en zegt: kleine piet wat een prachtig idee/ het is nú nog te druk- maar ná 5 december/ varen we terug en dan help ik je mee!´
De bijdrage aan de zwartepietendiscussie is mager. Busser en Schröder wijden er één versje aan:´Er zijn mensen en die vinden/ zwarte pieten veel te zwart/ en die zeggen: Sint, dat vinden wij niet fijn/zou het niet veel leuker worden/als er strakjes op de boot/ ook een paar gekleurde pieten zouden zijn?´De sint vindt dat een goed idee en de verfpiet wordt ingeschakeld om een paar pietjes van een kleurtje te voorzien. Verder heeft Dagmar Stam het boek gevuld met uitsluitend blanke kinderen; de enige zwarte mensen zijn pieten of kinderen die zich zwart gemaakt hebben omdat ze graag een piet willen zijn.

Het vrolijke Sinterklaas voorleesboek
Marianne Busser & Ron Schöder (tekst), Dagmar Stam (ill) 

Van Holkema & Warendorf, 2014     € 10,00

Andere boeken van Busser en Schröder op kinderboekenpraatjes: