Lijst Home‎ > ‎

Het wilde leven van Benjamin Bontje - Barbara Jurgens

Geplaatst 14 mrt. 2018 05:54 door susan *   [ 14 mrt. 2018 05:59 bijgewerkt ]

Benjamin Bontje is een rat en hij woont met zijn moeder in een Amsterdamse dierenwinkel. Het is een veilig bestaan. Benjamin is goed afgeschermd van de wilde vieze, vuige en ongeregelde wereld buiten het glas. Een beschaafde rat heeft daar niets te zoeken.
    Op een dag slaat het noodlot toe: Benjamin wordt verkocht. Voortaan heet hij Fluffie en woont hij alleen in een kooitje op de kamer van een mensenjong. Benjamin verveelt zich en mist zijn moeder.
    Een onbekende aparte vissige geur kondigt een grote verandering aan. Voor zijn kooi verschijnt een bruine pummelige wilde rat. Hij kijkt nieuwsgierig naar binnen en vraagt ‘Zit je daar al lang luizen te tellen?’ De wilde rat kan er niet over uit dat Benjamin zich laat opsluiten, hij wil best effe helpen om Benjamin te bevrijden. Van het een komt het ander en voor Benjamin het beseft is hij buiten zijn kooi en op de vlucht met twee wilde ratten.
    Benjamin komt in de onbekende wereld van de Amsterdamse riolen terecht, het domein van de wilde ratten. Het is een complete cultuurclash. Niemand spreekt Algemeen Beschaafd Rats, de hygiëneregels laten te wensen over, iedereen schreeuwt tegen elkaar en de grootste schreeuwlelijk krijgt zijn zin. De Schele is de baas van de familie. Zij heeft zo haar bedenkingen over Benjamin, de familie zit niet te wachten op ‘een goudvink met spatsies’. Toch mag Benjamin blijven, want hij kan mensentaal verstaan en dat is handig. Vooral in de strijd tegen het ultieme Kwaad: Rita Rentakill die erop uit is alle ratten in Amsterdam te verdelgen.

In haar tweede kinderboek vertelt Barbara Jurgens een spannend verhaal over ratten die een veilige plek zoeken: Benjamin wil terug naar zijn moeder en de wilde ratten willen een veilige plek voor hun oudjes. Benjamin moet uitvinden waar de dierenwinkel zich bevindt en in de tussentijd past hij zich aan, waarbij hij hulp krijgt van Melie, een vrolijke meisjesrat en de lekkerbek van de familie.
    Het verhaal speelt zich af rond bekende locaties in Amsterdam, zoals bioscoop Tuschinski, de Westerkerk en het Paleis op de Dam, die vanuit het perspectief van de ratten worden beschreven. Dat levert vermakelijke observaties op, bijvoorbeeld hoe ze naar een portret van ‘koning Kaaljakker’ kijken: ‘ Volgens mijn lust-ie zelf ook wel een happie. Kijk maar, hij heb zijn murf nog vol met lekkers! '
    Benjamin moet erg wennen aan de wilde ratten die het hart op de tong dragen. Het sappige Amsterdams dat de wilde ratten spreken is heel vermakelijk en (voor wie dat kan) een feest om voor te lezen. Voor wie, net als Benjamin, moeite heeft het taaltje te volgen staat er een woordenlijst achter in het boek. Ook typisch Amsterdams is de grote bek die samengaat met een klein hartje. Benjamin wordt al snel door de familie opgenomen, al blijft hij natuurlijk wel het goudvinkie.
    Het verhaal is ook spannend, want Rita Rentokill is een geduchte vijand. Zij trekt alles uit de kast om de ratten te verdelgen en een aantal keer lijkt ze daarin te slagen.
    Harmen van Straaten illustreerde het boek. Zijn rattenportretten zijn rake typeringen van de karakters en een fijne aanvulling op het verhaal.

Het wilde leven van Benjamin Bontje is een spannend, grappig en heel Amsterdams verhaal. Wie niets heeft met de hoofdstad kan het boek beter naast zich neerleggen. Voor de liefhebbers echter is dit boek absoluut een feestje, niet in de laatste plaats door het humorvolle taalgebruik van de Amsterdamse rioolratten.

Het wilde leven van Benjamin Bontje
Barbara Jurgens met illustraties van Harmen van Straaten 

Moon, 2018     € 14,99