Lijst Home‎ > ‎

Het wonderkabinet - Brian Selznick

Geplaatst 14 mrt. 2012 02:02 door susan *
De Amerikaanse schrijver Brian Selznick staat weer helemaal op de kaart na het uitbrengen van de film Hugo dat op het boek De uitvinding van Hugo Cabret (2007) is gebaseerd. Dit boek viel op door zijn bijzondere vorm: het verhaal werd niet alleen in woorden verteld, maar ook in beeld. Dit concept past Selznick in Het wonderkabinet opnieuw toe, maar hij vult het anders in. Het boek heeft twee hoofdpersonen, Ben en Rose. Het verhaal van Ben is geschreven, het verhaal van Rose is getekend. 

Ben´s moeder is plotseling overleden. Als Ben op een stormachtige nacht de slaapkamer van zijn moeder onderzoekt vindt hij een aantal opmerkelijke dingen die mogelijk een aanwijzing zijn wie zijn vader is. Voor Ben op onderzoek kan uitgaan slaat het noodlot toe: door een blikseminslag verliest hij zijn gehoor. Dit weerhoudt hem niet om een zoektocht naar zijn vader te starten. Hij reist hiervoor, alleen, naar het verre New York.
Het verhaal van Rose speelt vijftig jaar eerder, in 1927. Rose adoreert filmster Lillian Mayhew over wie zij een plakboek bijhoudt. Het meisje lijkt een eenzaam leven te leiden in een groot huis dat uitkijkt over het water waarachter Manhattan oprijst. Rose is niet van plan haar huiswerk te maken, ze vouwt van de bladzijden van haar leerboek, Doven leren liplezen en spreken, wolkenkrabbers. Rose ontsnapt via haar raam uit het huis en stapt op de boot richting New York, op weg naar het theater waar haar geliefde filmster zal optreden. 

Het verhaal van Rose wordt verteld door middel van potloodtekeningen in een realistische stijl. Een serie illustraties geeft een ´filmisch´ verslag van de gebeurtenissen. Er wordt ingezoomd op details en weer uitgezoomd. Selznick kiest vaak voor een verassend perspectief. Het afgewogen gebruik van licht en donker doet de rest, je kijkt als het ware naar een niet bewegende film.
Selznick laat de beide verhalen prachtig in elkaar overlopen. Als er bij Ben plotseling een hand iets grijpt, dan gebeurt dat de volgende bladzijde bij Rose ook. Beide verhalen komen uiteindelijk bij elkaar en woord en beeld worden dan opnieuw prachtig ineen gevlochten.
Het dikke boek, ruim 600 bladzijden, leest makkelijk weg. De auteur weet zowel in woord als in beeld een spannend verhaal te vertellen
Selznick deed veel onderzoek voor het boek en dat is terug te zien in de vele details. In een nawoord gaat hij uitvoerig in op de gebruikte bronnen.

Het wonderkabinet is een origineel prachtig vormgegeven en sfeervol verhaal dat smaakt naar meer. 

Het wonderkabinet
Brian Selznick
 
Boekerij, 2012     € 19,95