Lijst Home‎ > ‎

Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown - David Almond

Geplaatst 28 feb. 2018 04:02 door susan *   [ 28 feb. 2018 04:07 bijgewerkt ]

Bert is buschauffeur, maar veel plezier in zijn werk heeft hij niet meer. Gelukkig kan hij bijna met pensioen en dan is hij verlost van bushaltes, passagiers en kinderen, ‘nooit meer die brutale snotapen van kinderen.’ Opeens voelt Bert iets fladderen in zijn borst en wordt hij helemaal ‘trillerig en rillerig en duizelig en suizelig.’ Er is iets in zijn borstzak gevlogen, een piepklein engeltje compleet met vleugeltjes en witte jurk. Bert neemt hem mee naar huis waar zijn vrouw Betty de engel direct in haar hart sluit en ook Bert krijgt er lol in. Ze noemen de hem Angelino, geven hem te eten en maken een bedje voor hem op.
De volgende dag mag Angelino met Betty mee naar school, waar ze in de keuken werkt. Al snel is Angelino populair bij de kinderen en begint hij zelfs te praten. Waarnemend hoofd van de school, mevrouw Mol, moet echter niet veel van hem hebben en ook professor Stinkie wantrouwt de nieuwe leerling. Ondertussen proberen K. en zijn baas Angelino te pakken te krijgen, ze willen hem verkopen aan de hoogste bieder.

De Britse schrijver David Almond heeft een gelauwerd oeuvre. Hij won vele prijzen en kreeg in 2011 de prestigieuze Hans Christian Andersen Award. Zijn bekendste boek is Skellig, dat in 1998 vertaald werd (De schaduw van Skellig, Querido). De boeken van Almond hebben een unieke sfeer. Zijn verhalen zou je magisch realistisch kunnen noemen. Hij verstaat de kunst een mooi en geloofwaardig verhaal te vertellen waarin wonderlijke dingen gebeuren. In zijn jeugdboeken is de sfeer vaak dreigend, maar in zijn boeken voor jongere kinderen is dit niet het geval. Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown is zelfs een optimistisch boek waarin de aardige en positieve personages de personen met akelige eigenschappen ruimschoots in bedwang houden.
Het is natuurlijk een raar verhaal, niemand vindt een engeltje in zijn borstzak, maar de meeste mensen aanvaarden Angelino’s aanwezigheid zonder veel problemen. De nukkige Bert vindt de engel al snel leuk en wellicht verzacht Angelino de pijn van het gemis van zijn overleden zoontje. Betty houdt van iedereen en zij stort haar warmte dan ook direct over Angelino uit. Ook de kinderen op school en dan vooral het drietal Nancy, Jack en Alice zijn dol op hem. Natuurlijk zijn er ook tegenkrachten, anders is er geen verhaal. K. en ‘de baas’ die achter Angelino aanzitten deugen niet, maar het echte kwaad komt in de vorm van Beuker Massief, deze man is zo slecht dat zelfs het licht van de maan en de sterren liever uit zijn buurt blijven.
Almond lijkt met dit verhaal een boodschap over te willen brengen. Hij draagt uit dat een goede opvoeding je een beter mens maakt en dat het belangrijk is daar in te blijven geloven. Almond heeft duidelijk geen hoge pet op van het onderwijs. Hij steekt de draak met de beleidsplannen voor het onderwijs die opgesteld worden door minister  Narcissus Gal en gecontroleerd door inspecteur Cornelius Kond. De namen zijn hier veelzeggend. Almond hecht duidelijk meer waarde aan kunst en cultuur en dat representeert Mevrouw Monteverdi, de schilderlerares. Haar enthousiasme en haar aanmoediging ‘schilder met je hersens, teken met hart en ziel’ brengt menigeen weer op het rechte pad, zelfs K., zijn baas en mevrouw Mol.
Aan het einde van het verhaal kun je alleen maar medelijden hebben met Beuker Massief, die niet vatbaar lijkt voor verandering. De schrijver blijft echter hoop houden: ‘Misschien kan iedereen op een dag tegen een engel aan lopen en een beter mens worden, zelfs de Beukers van deze wereld.’

Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown is een optimistisch boek waarin het kwaad het aflegt tegen vriendschap, creativiteit en engelenkracht.

Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown
David Almond (vertaald door Annelies Jorna) met illustraties van Alex T. Smith


Querido, 2018     € 16,99