Lijst Home‎ > ‎

Hex en co. - Esther van Lieshout

Geplaatst 6 nov. 2017 03:08 door susan *   [ 6 nov. 2017 03:13 bijgewerkt ]

De eigenzinnige Kat Everhard wordt op een ochtend wakker en ziet dat er tijdens haar slaap een oog op haar onderarm is getatoeëerd. Vanaf dat moment verandert er veel. Ineens ziet Kat dat er de fabeldieren onder de mensen leven. Zo is de postbode die gisteren nog heel normaal was nu een centaur en haar beste vriendin blijkt een elf. Naast haar bijzondere gave erft Kat ook een landhuis, inclusief personeel. Tenminste als ze akkoord gaat met een onbekende opdracht waar haar vader niets van mag weten.
Kat, die alleen met haar vader woont nadat haar moeder omkwam bij een auto-ongeluk, accepteert de voorwaarden en samen met vader Henry betrekt ze het nieuwe huis. Hij weet niet dat hij omringd wordt door fabelwezens en hij kan niet vermoeden dat zijn dochter les krijgt van een geest. Dat geeft wel de nodige problemen.
Kat blijkt niet alleen het huis van haar oom te hebben geërfd, maar ook zijn functie. Als nieuwe hex, een mens die fabelwezens kan zien, is ze nu een onderdeel van de BOF, een geheime overheidsorganisatie die fabeldieren helpt om verborgen te blijven. Ze kan direct met haar team aan de slag, er worden namelijk elfen ontvoerd.

Esther van Lieshout is een schrijfster die de tijd neemt om het verhaal te vertellen. Van Lieshout beschrijft uitgebreid hoe Kat en haar vader hun nieuwe huis betrekken en hoe Kat kennis maakt met de bijzondere bewoners en hun gaven. Het is daarbij een goede vondst van de schrijfster om Kats vader onwetend te laten van wat hem omringd, hij denkt dat de bewoners van het kasteel gewone mensen zijn die op het kasteel werken. Dat hij eigenlijk op het hoofdkwartier van de BOF woont en de hoofdtaak van zijn personeel het oplossen van problemen van fabelswezens is kan hij niet vermoeden. Het levert grappige en soms ook spannende scènes op.
Als de lezer samen met Kat gewend raakt aan het leven in de nieuwe omgeving neemt het avontuur de overhand. De BOF moet uitzoeken wie er elfen ontvoert en waarom. Ze krijgen met sterke en gevaarlijke tegenstanders te maken, die worden bestreden met hedendaagse en magische middelen. Zo worden er zowel computers gehackt als magische kazen ingezet, waaronder een Buiten Wester en een Kruitkaas. 
Aan het einde van het eerste deel zijn nog lang niet alle problemen opgelost. Er zijn vooruitwijzingen dat Kat over meer speciale gaven bezit dan ze tot nu toe ontdekt heeft en ook ziet het ernaar uit dat in de vervolgdelen meer existentiële vragen aan de orde zullen komen zoals de wenselijkheid van het verstoppen van je ware aard.

Het boek is geïllustreerd door Marieke Nelissen die hier voor het eerst in zwart-wit werkt. Haar interpretatie van de fabelwezens zal niet altijd die van de lezer zijn. Soms is dat een aangename verrassing en soms een teleurstelling. De gelaatsuitdrukkingen zijn hier en daar niet zo goed getroffen. Zo wordt de kaasmaker in de tekst omschreven als een minzaam glimlachende elf, een eigenschap die (naar we later zullen leren) kenmerkend voor het personage is. Maar op de illustratie zien we een wat dom kijkende figuur. Ook het bloedstollende gevecht tussen vampiers en een dwerg komt er op de illustratie wat knullig vanaf. Nelissen kan duidelijk beter uit de voeten als ze met haar vertrouwde gereedschap aan het werk is, zoals op de sfeervolle kaft is te zien.

Hex en co. is een uitgesponnen magisch verhaal met een originele insteek en fijne personages. In het tweede deel zal duidelijk worden of Van Lieshout het verhaal spannend en boeiend weet te houden.

Hex en co.
Esther van Lieshout 

Lannoo, 2017     € 14,99