Lijst Home‎ > ‎

Hier ben ik - Patti Kim

Geplaatst 16 jun. 2014 03:36 door susan *   [ 16 jun. 2014 03:36 bijgewerkt ]

Hier ben ik
is een prentenboek met een eigentijds thema: wennen in een nieuw land. Het is een verhaal zonder woorden. We zien een jongen met zijn vader, moeder en een baby in een vliegtuig stappen dat hen naar een grote (Amerikaanse) stad brengt. De jongen heeft een rood zaadje in zijn zak. De lezer ziet kleurige bloemen en beelden ontspringen als hij het rode zaadje vasthoudt, beelden die sterk verbonden zijn met het land van herkomst. De jongen zoekt vaak troost bij het rode zaadje want hij voelt zich niet thuis in zijn nieuwe omgeving.
Op een dag valt het rode zaadje uit zijn zak en wordt opgeraapt door een meisje. De jongen stuift achter haar aan en ziet onderweg van alles: mensen op een terrasje, een kapperzaak, hij hoort muziek en ruikt lekker eten. Hij maakt ook contact met mensen: hij koopt wat bij een kraam en lacht om een man die duiven lokt. Uiteindelijk vindt hij het meisje in het park. Als ze ondersteboven aan een boomtak bungelt valt het rode zaadje op de grond. De jongen pakt het op en biedt het zaadje aan het meisje aan. Samen planten ze het en ontspruit er iets moois.
De laatste illustraties van het boek laten de jongen, zijn familie en zijn nieuwe vriendin zien die zich steeds meer thuis voelen in het nieuwe land.

Het verhaal is bedacht door Patti Kim die als vierjarig kind van Korea naar de Verenigde Staten verhuisde en dat moeilijk vond. Zij hoopt met dit boek andere immigranten een steuntje in de rug te geven:´(ik) hoop dat mijn verhaal je laat zien dat je niet alleen bent. Ik hoop dat het je stimuleert om op zoek te gaan naar de plek waar je kunt zeggen: ´Hier ben ik´.´ Wat ze laat zien is dat je de nieuwe omgeving moet verkennen en nieuwe vrienden moet maken
Sonia Sánchez werkte de verhaallijn uit in prachtige illustraties. Ze drukt veel uit door middel van kleurgebruik en compositie: de wereld is sober als de jongen zich eenzaam voelt en de stad komt ook op de lezer in al zijn kleuren overweldigend over. Maar dezelfde kleuren brengen rust en vreugde als ze bloemen, planten en vogels vormen.
Er wordt veel verteld in de illustraties en het is niet altijd direct duidelijk wat er allemaal aan gevoelens en gebeurtenissen wordt getoond. Om de volle rijkdom van de beeldtaal te begrijpen zijn er in het boek ´tips en suggesties voor het lezen van woordloze prentenboeken´opgenomen waarin gedetailleerd per pagina wordt aangegeven hoe het boek kan worden´voorgelezen´.

Hier ben ik is een bijzonder boek over een bijzonder thema en heeft een duidelijke boodschap: opnieuw beginnen in een vreemde omgeving is moeilijk en lukt alleen als je erop uittrekt en je openstelt voor nieuwe dingen. 

Hier ben ik
Patti Smit en Sonia Sánchez (ill) 

NBD Biblion, 2014     € 14,95