Lijst Home‎ > ‎

Hier waakt oma - Stefan Boonen

Geplaatst 16 feb. 2015 02:20 door susan *   [ 16 feb. 2015 02:20 bijgewerkt ]

Stefan Boonen schrijft avontuurlijke verhalen over mensen die onderweg zijn. Hij beschrijft hoe zijn hoofdpersonen op weg gaan, dingen beleven en aan het einde van de tocht wijzer zijn geworden.
In Hier waakt oma gaan we mee met een jongen die bij zijn oma gaat logeren samen met zijn neefjes en nichtjes. Oma neemt de tien kinderen mee naar een huis in het bos. Een spannend oud huis dat als je goed kijkt op een draak lijkt en waar vroeger een reus woonde, zijn laars (waar zeven kinderen in passen) staat nog in de kelder.
Voor de kinderen in het reuzebed kruipen (waar ze allemaal inpassen) vertelt oma een griezelverhaal. Daarna wordt natuurlijk gekeet en als je dan nog niet kan slapen weet oma wel een oplossing.
De volgende dag maakt oma zich niet druk over tanden poetsen of een schone onderbroek want het avontuur wacht: een tocht door het bos. Het wordt een spannende tocht want oma houdt van gevaar. Op de tweede logeerdag wacht nog een tocht (van wel honderdduizend stappen) naar het kerkhof voor een bezoek aan opa. Daarna is het tijd om ijs te gaan eten bij Helga met de groene tanden. Om de ijsjes te kunnen betalen moet er eerst wat´knars´ opgedoken worden. Onze verteller, niet echt een held, meldt zich als vrijwilliger.

Hier waakt oma leest als een avontuur. Boonens tekst spettert en is een feest om voor te lezen. Toch is de tekst maar de helft van het verhaal, de illustraties gemaakt door Melvin (pseudoniem voor Wout Schildermans) vertellen de rest. Zo wordt de rol van meneer Bordjes vooral in de illustraties verteld. Daar kan de lezer zien dat eigenwijze oma zich niets aantrekt van dingen die volgens meneer Bordjes verboden zijn.
Melvin tekent de avonturen vanuit verschillende invalshoeken. Zo lijken de klimbomen van onderaf heel hoog of kijkt de lezer vanuit het gezichtspunt van een spin naar de angstige verteller op de wc. De kleuren van de illustraties zijn goedgekozen: donkerblauw dat spannend en dreigend kan zijn en stalend oranje, dat vast van oma komt die iedere dreiging de baas kan.
Oma neemt haar kleinkinderen mee van het ene avontuur naar het andere. De kinderen gaan zonder problemen mee in oma´s grenzeloze fantasie. Maar oma houdt ze goed in het oog, het boek heet niet voor niets Hier waakt oma. Zo helpt ze de verteller over een aantal angsten heen en wordt hij een echte held, in de eerste plaats voor zichzelf want oma wist natuurlijk al lang dat hij een echte superheld was.

Hier waakt oma
Stefan Boonen (tekst) en Melvin (ill)


De Eenhoorn, 2014     € 13,95

Andere boeken van Stefan Boonen op kinderboekenpraatjes: