Lijst Home‎ > ‎

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint - Isabelle Geeraerts

Geplaatst 12 nov. 2016 04:48 door susan *   [ 12 nov. 2016 04:52 bijgewerkt ]

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint is een liedjes- en (vooral) een kijkboek. Grafisch ontwerpster en illustratrice Isabelle Geeraerts geeft een inkijkje in het leven van Sinterklaas, zijn pieten en zijn paard. Het begint in Spanje tijdens de zomer. We zien dat de pieten en Sinterklaas buiten aan het werk zijn. ´Amaai warm´, zucht de witte tuinpiet en nadat hij het zweet van zijn voorhoofd heeft gewist blijft er een bruine veeg achter. Een andere piet plukt sinaasappels, Sinterklaas zit onder een parasol op zijn laptop te werken, een zwarte (!) piet masseert ondertussen zijn voeten en het paard ligt te slapen terwijl een witte damespiet zijn manen vlecht.
Het verhaal gaat verder met de voorbereidingen op de reis. Sinterklaas werkt het grote boek bij, er worden cadeautjes ingepakt en lekkernijen gemaakt. Dan is het tijd de stoomboot op te stoken en alles in te laden. Het is nog een hele klus om het paard aan boord te krijgen. Tijdens de reis frissen de pieten zich op en worden ze weer bruin en wit, maar schoon blijven tijdens de reis is erg moeilijk. Als Sinterklaas aankomt zijn alle pieten zwart. Met zichtbaar plezier gaan ze de daken op en de huizen in om pakjes en snoep uit te delen. Ook wordt er even tijd gemaakt om Sinterklaas toe te zingen voor zijn verjaardag.
Moe en tevreden vertrekken Sinterklaas en zijn pieten weer. Eenmaal thuis gaan ze allemaal in bad en zien we onder het zwart weer de ware kleur van de pieten tevoorschijn komen.

Geeraerts speelt leuk met de vraag welke kleur de pieten kunnen hebben. Sinterklaas heeft pieten met allerlei huidskleuren die door de omstandigheden bruiner of (gedeeltelijk) zwart worden. Ook zijn er meisjespieten, we zien bijvoorbeeld fraaie vrouwenbenen uit een schoorsteen steken als deze piet aan het werk is.
De volle illustraties geven veel kijkplezier omdat er van alles valt te ontdekken. Bijvoorbeeld konijntjes die worteltjes stelen, waar Sinterklaas zijn administratie bewaart en wat er met de tekeningen en verlanglijstjes gebeurt. Het paard van Sinterklaas blijkt behoorlijk verwend en als Sinterklaas er even bij gaat zitten, vlijt ook de schimmel zich neer op de bank en eet een wortel. Grappig is de tekening waar de pieten hun baretten afzetten en vervangen door feestmutsen ter ere van Sints verjaardag.
Tussen alle activiteiten staat de tekst van enkele traditionele sinterklaasliedjes, die je ook kunt horen op de bijgevoegde cd.

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint is een grappig en origineel kijkboek waar de illustratrice tal van oorzaken laat zien die de kleur van de pieten verklaren.

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint
Isabelle Geeraerts 

De Eenhoorn, 2016     € 19,99