Lijst Home‎ > ‎

Hobby of professie ?

Geplaatst 17 jan. 2012 01:05 door susan *   [ 12 feb. 2012 04:11 bijgewerkt ]
Shit, ze bedoelt vast mij is de eerste gedachte als ik een tweet zie die het ABC van de literaire kritiek van Elsbeth Etty aanraadt voor hobbyrecensenten.
Tweede gedachte: natuurlijk bedoelt ze mij niet, ik heb een hartstikke aardige recensie over haar boek geschreven.
Derde gedachten: kom op zeg, ik ben toch geen hobbyist, ik heb een cv van hier tot Tokio dat mij kwalificeert om kritieken over kinderboeken te schrijven. Mag ik even lezers: zeven jaar pedagogiek gestudeerd, ruime ervaring met kinderen in allerlei leeftijden en met uiteenlopende eigenaardigheden, zeven jaar de aankoop voor de schoolbibliotheek verzorgd en alles wat ik aankocht gelezen, student cultuurwetenschap met meer dan gemiddelde kennis over de inbedding van de jeugdliteratuur in de maatschappij, cursussen taalbeheersing en schrijfvaardigheid gevolgd, honderden recensies geschreven en duizenden kinder-en jeugdboeken gelezen.
Vierde gedachte: je bent gewoon de zoveelste blogger met een mening, het is gewoon een leuke hobby. Ja duh, die recensenten van de schrijvende pers hebben lijm op hun achterste, hoe kom je daar ooit tussen? Leve het internet waar je kunt doen wat je leuk vindt en kan laten zien wat je kan. Heren, dames van de gedrukte pers, ik kan het aanraden: geen schrijvershandleiding, geen woorden tellen, geen deadline en geen rare koppen boven mijn teksten. Okay, nadelen zijn er ook: er is geen gespreid bedje van vaste lezers, geen redacteur die de spel-en stijlfouten corrigeert en de jacht op boeken die je wilt bespreken vraagt om een vasthoudende aardig geformuleerde zeurterreur.
Laatste gedachte: dat boekje van Elsbeth Etty, hoe duur is dat?