Lijst Home‎ > ‎

Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam - Gerda Dendooven

Geplaatst 10 sep. 2010 03:31 door susan *   [ 8 sep. 2013 04:38 bijgewerkt ]
Het prentenboek Hoe een varken aan zijn krulstaart kwam is een bewerking van een oud volksverhaal. Op een dag komt engel Gabriël naar de aarde en hij ziet dat er iets mis is met de dierenafeling: de dieren hebben alleen maar een bloot vel en ze hebben geen naam. Gabriël wendt zich tot de Goede Vader en vraagt of het mogelijk is nog een krulletje, een veertje, een kleurtje, een naampje, een ´u-weet-beter-dan-ik watje…´ kan worden toegevoegd aan de schepping.
De Goede Vader reageert bepaald niet enthousiast maar uiteindelijk geeft hij Gabriël zijn zin en vindt hij een gaatje in zijn agenda tussen de gitaarles, een afspraak met de tandarts en zijn praatgroep. Beladen met bagage komt Onze Lieve Heer naar de aarde en gaat aan de slag met een krultang, een haardroger, valse haren, een fornuis met microgolven en een verfdoos.
Ieder dier komt aan de beurt en krijgt ook een naam. Aan het einde van de dag is de Goede Vader moe en wil hij snel naar huis om naar Idool te kijken op de tv. Maar dan komt er nog een dier aangelopen, het had zich verslapen. Onze Lieve Heer reageert kribbig op de laatkomer maar toch is hij bereid nog een wonder te verrichten en maakt met zijn krultang een krul in de staart van het dier en hij stuurt het de wereld in met de woorden ´Ga en leef als een varken, jij zwijn´.

Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd door de schrijfster. De illustraties zijn grotendeels in zachte pasteltinten, met veel roze van de ´blote dieren´. Het gezicht van Onze Lieve Heer wordt niet afgebeeld. Meestal wordt hij gedeeltelijk getekend, bijvoorbeeld met een roze pak aan en sloffen aan zijn voeten.
Het verhaal wordt in een losse ironisch stijl verteld en leent zich goed om voor te lezen.
Onze Lieve Heer wordt neergezet als een halve gare die vooral met zichzelf bezig is. Gelukkig kan dit in Nederland gewoon worden uitgegeven.
Het boek kreeg  jaar een Zilveren Griffel in 2010. 

Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam
Gerda Dendooven
 
Querido, 2009    €13,95