Lijst Home‎ > ‎

Hoe oud is Sinterklaas? - Bette Westera

Geplaatst 18 nov. 2015 02:18 door susan *   [ 18 nov. 2015 02:18 bijgewerkt ]

Hoe oud is Sinterklaas?
is een boekje voor de (bijna) twijfelaars. Hoofdpersoon Mees heeft zo zijn vragen: hoe oud Sinterklaas is, wie de pakjes in de schoen doet, of het paard van Sinterklaas echt niet de schimmel van de manege is, waarom er ook witte Pieten zijn en waarom bij sommige mensen (ook) cadeautjes gegeven worden met Kerstmis.
In het eerste deel van het boekje krijgt Mees antwoord van zijn ouders. Soms weten ze niet hoe het zit en soms hebben ze een plausibele uitleg. Het is aan Mees (en de lezer) om te bepalen of het antwoord wordt geloofd.
Aan het einde van ieder hoofdstuk staat een verwijzing naar een meer serieus antwoord op de vragen. Deze stukjes zijn duidelijk bedoeld voor kinderen die het geloof in Sinterkaas (moeten) loslaten. Door de oorsprong van het feest uit te leggen kunnen de gebruiken rond de sinterklaastraditie beter begrepen worden. Er wordt onder andere verteld wie Sinterklaas was, waarom we onze schoen zetten, waarom Sinterklaas met een schimmel over het dak rijdt en waarom niet alle Pieten nog zwart zijn.
De tekst van het boekje is geschreven door griffelwinnares Bette Westera. Ze neemt de lezer overtuigend mee in de denkwereld van Mees die gevuld is met kritische vragen en twijfel. Heerlijk is zijn gedachtegang over een eventuele rol van mama´s en papa´s bij het vullen van de schoen. Mees denkt dat het zo gaat: eerst wachten mama en papa verstopt onder de tafel op Sinterklaas en als de Sint om drie uur ´s nachts er nog niet is dan trekt papa een pietenpak aan terwijl mama het sinterklaassnoep pakt en samen zorgen ze voor een gevulde schoen.
Ook de kleur van de Pieten komt aan de orde. Mees schrikt een beetje als Sinterklaas naar school komt met Witte Pieten. Als klasgenoot Joeri vraagt waarom ze niet zwart zijn schrikken de Pieten daarvan. Omdat ze zich die ochtend hebben verslapen zijn ze in de haast vergeten zich te schminken. Elders in het boek staat een genuanceerde uitleg over de zwartepietendiscussie.
Het boekje is geïllustreerd door Barbara de Wolf. Haar vrolijke kleurige eigenzinnige illustraties hebben vaak een originele invalshoek. Zo zien we de Sint zijn baard bijknippen als het om zijn leeftijd gaat, of we zien hem gezellig borrelen met de kerstman, terwijl ook het paard en het rendier aanschuiven.

Hoe oud is Sinterklaas? is een fijn boekje voor sinterklaastwijfelaars waarbij ze in hun eigen tempo kunnen wennen aan een andere invulling van het sinterklaasfeest. En om af te sluiten met de woorden van Mees: ´Sinterklaas is iemand van tradities en tradities gaan nooit dood.´

Hoe oud is Sinterklaas?
Bette Westera (tekst) en Barbara de Wolf (illustraties)


SBA Pers, 2015     € 9,90 
Andere sinterklaasboeken van Bette Westera op kinderboekenpraatjes: