Lijst Home‎ > ‎

Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? - Francine Oomen

Geplaatst 16 jul. 2015 03:48 door susan *   [ 16 jul. 2015 03:53 bijgewerkt ]

In 1998 verscheen het eerste boek in een van de succesvolste kinderboekenseries ooit, de Hoe overleef ik...serie van Francine Oomen. Drie miljoen boeken gingen over de toonbank, er was een Hoe overleef ik... tijdschrift (dat in 2014 stopte), een toneelstuk en een film. Tien keer werd Oomen bekroond door de Kinderjury. In 2010 verscheen het laatste deel. Hoofdpersoon Rosa ontgroeide haar publiek. Ze ging eindexamen doen, studeren, op kamers; allemaal activiteiten waar haar lezers nog niet aan toe waren. Er werd een nieuwe serie gestart voor een ouder publiek: Rosa & co.
Oomen verrast door dit jaar niet te komen met het tweede deel uit de nieuwe serie, maar een prequel uit te brengen van de Hoe overleef ik...serie. Ze licht deze keuze toe in een voorwoord waarbij ze zich rechtstreeks tot haar´lieve lezers´ richt: ´Ik dacht dat met de dertien delen die Rosa´s middelbare schooltijd bestrijken, de serie wel klaar was. Maar een heleboel lezers waren het daar niet mee eens.´
In dit nieuwe boek, dat nu officieel het eerste deel in de Hoe overleef ik...serie is, gaan we terug naar het begin. Rosa zit in groep acht. Rosa´s ouders zijn nog bij elkaar, maar de ruzies tussen hen nemen toe. Sascha en Rosa zijn nog geen vriendinnen. Sascha pest Rosa en pakt haar beste vriendin Lidwien af. Als Rosa op een morgen met tranen in haar ogen naar school fietst krijgt ze een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Ze kan dan nog niet weten dat de man die haar aangereden heeft later haar stiefvader zal worden.
Rosa schrijft e-mails aan Barbara Broos, de schrijfster van haar lievelingsboeken. Aanvankelijk krijgt ze geen persoonlijk antwoord, maar later wel. De schrijfster, die veel overeenkomsten vertoont met Francine Oomen, trekt zich het lot van Rosa aan en geeft haar (overlevings)tips. Haar belangrijkste boodschap is dat Rosa het heft in eigen hand moet nemen. Ze hoeft niet de zwakste kip in de pikorde te zijn, de zogenaamde kloskip. ´Maak jezelf sterk en geloof erin dat je de moeite waard bent´ is de boodschap.
Barbara Broos maakt indruk op Rosa en ze besluit haar op te zoeken. Ze vertelt haar moeder dat ze een nachtje bij Lidwien gaat slapen en ze neemt de trein naar het onbekende.

Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? heeft alle vertrouwde elementen van een Hoe overleef ik ...boek: Rosa ziet zich geconfronteerd met een aantal lastige problemen, ze lucht haar hart bij derden, als het uitzichtloos lijkt gebeurt er iets bijzonders en alles loopt goed af. Ook dit boek leest als vanouds weer lekker weg. Alleen ontbreken de illustraties van Annet Schaap.
De Hoe overleef ik...serie wordt opnieuw uitgegeven in een kleiner formaat en met een nieuwe kaft. Hoe overleef ik het jaar 2000, dat altijd een vreemde eend in de bijt is geweest, zal niet in deze reeks verschijnen.
Alles wijst erop dat de Hoe overleef ik...serie nieuw leven wordt ingeblazen. De serie verdient het, Rosa´s puberperikelen zijn immers van alle tijden en zullen ook een nieuwe generatie lezers aanspreken.

Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?
Francine Oomen


Querido, 2015     €11,50

Andere boeken van Francine Oomen op kinderboekenpraatjes :