Lijst Home‎ > ‎

Hoera, er is post! - Marianne Dubuc

Geplaatst 27 nov. 2015 03:12 door susan *   [ 27 nov. 2015 03:13 bijgewerkt ]

De Canadese Marianne Dubuc maakte al twee prachtige prentenboeken (Het grote verkleedfeest en De leeuw en het vogeltje) en doet dat gewoon nog een keer. Met een eenvoudig uitgangspunt, een postbode die brieven bezorgt, weet ze een geweldig prentenboek te maken.
Postbode Muis bezorgt zijn post bij de meest uiteenlopende dieren en daarbij is geen moeite hem teveel. Hij klimt in bomen om bij de vogelhuizen te komen, hij doet heel stilletjes bij het huis van de familie Vleermuis, hij trotseert de kou rond de huizen van de pinguïns, meneer Yeti en de familie Berggeit en hij neemt zelfs een duik in het water om mevrouw Inktvis in haar gezonken piratenboot een pakketje te bezorgen.
Alle huizen die Postbode Muis bezoekt zijn zo getekend dat we naar binnen kunnen kijken en wat een feest is dat. De tekeningen staan bomvol met grappige details. Het huis van de familie Konijn bijvoorbeeld, waar de groente op het dak groeit (en iemand heeft daar clandestien van lopen snoepen) en waar de wortels binnen zo van het plafond geplukt kunnen worden. Of neem het lange huis van meneer Slang dat over verschillende bladzijden loopt. Hij houdt zich lekker warm met diverse lampen terwijl hij een zware maaltijd ligt te verteren, het lijkt erop dat hij een auto heeft opgegeten. In de vogelhuizen
zien we een ekster met zijn buit en bestudeert een postduif de kaart. Bij mevrouw Vlieg hangt het
meubilair aan het plafond en meneer Wolf moet beter opletten want de drie biggetjes slaan toe en er dreigt niets over te blijven van zijn voorraad schaapjes. Meneer Beer heeft in zijn huis een slimme honingvoorziening geregeld, de familie Krokodil laat het water rijkelijk door hun huis stromen en Postbode Muis zelf woont natuurlijk in een huis met een kaasdak.
Ook de bezigheden van de diverse dieren zijn het bekijken waard, zo houdt de familie Stinkdier zich voornamelijk bezig met luchtjes, moeten jonge dieren naar school, slaapt de familie Vleermuis onderstboven en zit een konijntje uitgebreid te keutelen op het konijnentoilet.
In een boek waar zoveel te zien is is het fijn dat alles klopt en daar heeft Dubuc echt aandacht aan besteedt. Zo zien we aan het begin van het verhaal al de pakjes en brieven die een voor een bezorgd zullen worden en laten de klokken in de huizen het chronologische verloop van de dag zien.

Hoera, er is post! is een geweldig kijkboek waarin de korte regels tekst eigenlijk overbodig zijn, maar zeker niet storen. Een van de leukste prentenboeken van het jaar!

Hoera, er is post! 
Marianne Dubuc (vertaald door Jacques Dohmen) 

Querido, 2015     €14,99