Lijst Home‎ > ‎

Hoera, sneeuw!

Geplaatst 27 jan. 2014 03:22 door susan *   [ 27 jan. 2014 03:22 bijgewerkt ]

Hoera, sneeuw! bundelt vijf winterverhalen die eerder als prentenboek verschenen. Twee van deze prentenboeken werden al op kinderboekenpraatjes besproken: Felix in de sneeuw van Marcus Pfister en Het allerkleinste sneeuwvlokje van Bernadette.
De bundel opent met een verhaal over Kleine IJsbeer Lars, een verhaal van Hans de Beer. Lars ontmoet een sneeuwhaas waarmee hij enkele spannende avonturen beleeft. Zo komt de kleine ijsbeer per ongeluk in het poolstation terecht en de bange haas moet hem redden. Zoals altijd zijn de illustraties van De Beer sfeervol en gedetailleerd. De uitgebreide tekst is helaas slordig geredigeerd.
Het verhaal Onderweg naar... van Brigitte Weninger gaat over Lucie die alleen op de wereld is. Ze heeft geen huis, geen bed en niets te eten. Het enige wat ze heeft is een lantaarntje dat van haar moeder is geweest met een lichtje dat haar een beetje verwarmt. Lucie is nergens welkom en als ook nog haar lichtje uitwaait is de ellende compleet. Gelukkig helpen de dieren in het bos haar en uiteindelijk komt alles goed als ze een jongen ontmoet die haar wil helpen. De illustraties van Julie Wintz-Litty zijn prachtig, vooral de aquarellen van het landschap.
Alina, Aluna en de Hoeders van de Twaalf Maanden, een verhaal van Peter Grosz, leest als een sprookje. Twee zusjes lijken sprekend op elkaar, ze zijn´één hart en één ziel´. Toch is er een verschil. Alina houdt van de dag en Aluna van de nacht. Aluna is jaloers op haar zusje en zendt haar op een koude winternacht erop uit om een onmogelijk opdracht te vervullen. Alina ontmoet op haar zware tocht de Hoeders van de Twaalf Maanden die haar helpen. Aluna is onder de indruk en besluit er zelf op uit te trekken om meer te gaan halen. Ze komt inderdaad de Hoeders tegen, maar zij helpen haar niet want ze is grof en onbeleefd tegen hen. Alina, die veel van haar zusje houdt, komt Aluna achterna en redt haar van een gewisse dood in de sneeuw. Ook dit verhaal is sfeervol geïllustreerd, door Maja Dusíková.

Kou en sneeuw zijn de centrale thema´s in Hoera, sneeuw! In twee verhalen is er een verwijzing naar het kerstfeest: Felix vindt zijn familie terug op de kerstmarkt en Lucie wordt door de jongen meegenomen naar zijn familie die bij een kerstboom zit.
Felix in de sneeuw is een verhaal met weinig tekst en geschikt voor de jongste lezers. De andere verhalen zijn wat langere voorleesverhalen. Wat de vijf verhalen gemeen hebben zijn de mooie illustraties. Ieder in een eigen stijl, maar altijd met herkenbare personages (dier en/of mens) en in levendige vaak zachte kleuren.

Hoera, sneeuw!
Diverse auteurs 

De Vier Windstreken, 2013     € 18,95