Lijst Home‎ > ‎

Hoera, we gaan naar Artis ! - Joke Linders

Geplaatst 8 apr. 2013 02:39 door susan *

Ter ere van het 175-jarig bestaan van dierentuin Artis verschijnt de bloemlezing Hoera, we gaan naar Artis! die is samengesteld door Joke Linders. Linders, biograaf van diverse bekende kinderboekenschrijvers, recensent en kenner van kinderboeken, neemt de lezer niet alleen mee de dierentuin in, maar ze geeft ook een rondleiding in de kinderliteratuur, want menig kinderboekenheld bezoekt de Amsterdamse dierentuin. Jip en Janneke wagen een ritje op een kameel, Lotje mag mee met Oom Nijltje het nijlpaardenhuis in, Saskia en Jeroen krijgen problemen met een tijger als oom Freddy even een pakje sigaretten gaat kopen, Pinkeltje gaat op bezoek bij de pinguïns en Dik Trom maakt een illegaal ritje op een olifant. Het oudste verhaal in het boek is De Geschiedenis van Gulzigen Tobias uit 1919. Het klassieke prentenboekje is in zijn geheel opgenomen, wel in een kleine druk, en vertelt het opvoedkundige verhaal van Tobias die de dieren plaagt en het lekkers dat hij mee kreeg voor de beesten zelf op eet.´s Nachts droomt hij dat de dieren van Artis wraak nemen.
Heerlijk nostalgisch zijn de illustraties en versjes van Rie Cramer:´Als ik met moes naar Artis ga,/ Krijg ik mijn biezen mandje/Met korstjes kaas en brokjes brood,/ Gevuld tot aan het randje./ 
Artis inspireert ook hedendaagse kinderboekenschrijvers en illustratoren. Sieneke de Rooij schreef een aantal Gouden Boekjes over de kleine olifant Yindee die in 2005 in de dierentuin werd geboren; twee verhalen zijn in de bloemlezing opgenomen. Ook de Gouden Penseelwinnaar van vorig jaar, Sieb Posthuma, is vertegenwoordigd. Hij opent met zijn Dikkertje Dap het boek. Naast verhalen zijn er informatieve stukken: griffelwinnares Bibi Dumon Tak vertelt meer over de mestkever en het stokpaardje en ook wordt het antwoord gegeven op de vraag of de dieren in de dierentuin hun verjaardag vieren. 

In het mooi uitgegeven boek komen de vele illustraties goed tot hun recht. Een keur van bekende illustratoren brengen Artis en de dieren tot leven: Fiep Westendorp, Philip Hopman, Alex de Wolf, Wim Bijmoer, Thé Tjong-Khing, Jenny Dalenoord, Fleur van Weel, Harrie Geelen en nog vele anderen.

Hoera we gaan naar Artis! is een ´hebben hebben boek´, voor liefhebbers van de dierentuin én voor liefhebbers van de Nederlandse kinderliteratuur.

Hoera, we gaan naar Artis!
Joke Linders (samenstelling)

Rubinstein, 2013     € 14,94