Lijst Home‎ > ‎

Hoeveel nachtjes tot Kerstmis? - Mark Sperring

Geplaatst 7 dec. 2015 02:45 door susan *   [ 7 dec. 2015 07:54 bijgewerkt ]

Het kleine beertje Pip rent zodra hij wakker wordt naar Papa Brom. Hij schudt zachtjes aan zijn vader. ´Pssst!´ Als dat niet helpt springt Pip bovenop de grote beer.´Word wakker! Ik denk dat het Kerstmis is´. Maar het is nog niet zover, Pip moet nog vier nachtjes slapen. Maar Pip kan dat maar niet onthouden. Elke morgen maakt hij Papa Brom weer hoopvol wakker en elke morgen hoort hij weer dat het nog niet zover is. Gelukkig is er nog een hoop te doen. Pip gaat met Papa Brom op zoek naar de perfecte kerstboom en als die gevonden is wordt hij mooi versierd. Vader en zoon maken kerstkaarten en gaan die zelf bezorgen bij de dieren in het bos. Ook maken ze een pakje voor elkaar voor onder de kerstboom. Op de laatste dag voor Kerstmis maken Papa Brom en Pip twee mooie sneeuwpoppen. En dan is het eindelijk nog maar één nachtje slapen.

De prentenboekenserie over Pip en Papa Brom wordt zo langzamerhand een vast onderdeel in de aanloop naar een feest. Eerder verscheen namelijk Hoeveel nachtjes tot mijn verjaardag en Ik hou van jou Papa Brom dat over Vaderdag gaat. Het is leuk dat de drie boeken herhalende elementen hebben zoals de enthousiaste Pip die zijn vader te vroeg wakker maakt. Deze herhaling wordt in dit verhaal onderbroken als het kerstochtend is. De spanning wordt opgevoerd door een zwarte pagina met alleen letters erop en een paar ogen. Die ogen zijn van papa Brom die deze keer zijn zoon voor is: ´Pssst! Word wakker, word wakker, Kleine Pip. Het is JE-WEET-WEL!´.
Het verhaal is inhoudelijk niet spectaculair en dat hoeft ook niet. Peuters en kleuters zullen genieten van de knusse sfeer en ze zullen de voorbereidingen op het feest herkennen, ook al doen beren sommige dingen een beetje anders. Want beren halen een kerstboom natuurlijk rechtstreeks uit het bos en ze bezorgen hun kerstkaarten zelf.
De illustraties van Sébastien Braun zitten weer vol leuke details. Zoals het handige karretje om de kerstboom mee te vervoeren, de omgevallen pot honing in de slaapkamer of de rondslingerende boeken waarvan er een duidelijk een kerstklassieker is.
Ook nu weer is er een illustratie waarin de letters het pad van de beren volgen, deze keer is dat de tocht langs de verschillende huizen waar een kerstkaart wordt afgegeven.

Hoeveel nachtjes tot Kerstmis is een fijn voorlees- en kijkboek. De mengeling van verwachting en ongeduld zal herkenbaar zijn voor peuters en kleuters, evenals de voorbereidingen die de beren treffen. Dit prentenboek is een vrolijke warme opmaat naar Kerst.

Hoeveel nachtjes tot Kerstmis? 
Mark Sperring (tekst, vertaald door Mariella Manfré) en Sébastien Braun


De Vier Windstreken, 2015     € 14,50 Andere boeken van Mark Sperring op kinderboekenpraatjes:
Ik hou van jou Papa Brom