Lijst Home‎ > ‎

Hoi-hoi wat fijn - Lia Reedijk (samenstelling)

Geplaatst 8 jun. 2015 03:45 door susan *   [ 14 jun. 2015 06:57 bijgewerkt ]

Nijntje Pluis, de bekendste creatie van Dick Bruna viert dit jaar haar zestigste verjaardag. Het is een feestelijke verjaardag met tal van activiteiten en campagnes. Ook het voorleesboek Hoi-hoi wat fijn is daar een onderdeel van. Lia Reedijk, meer dan dertig jaar eigenares van de Utrechtse kinderboekenwinkel en lid van diverse kinderboekenjury´s, werd gevraagd het boek samen te stellen. Zij koos uit het rijke aanbod peuter-en kleuterboeken twintig voorleesverhalen, zesentwintig kijkplaten en een tiental versjes.
De ruggengraat van het boek wordt gevormd door de seizoenskijkplaten van Kerstin Zabransky. Vier keer is dezelfde tuin afgebeeld die in ieder seizoen weer verrassend anders is. Rond deze platen staan verhalen, versjes en andere kijkplaten die min of meer het jaarritme volgen.
Reedijk selecteerde verhalen en illustraties uit hedendaagse boeken en uit ouder werk. Het oudste verhaal is uit 1957, een verhaal Else Holmelund Minarik over kleine beer die zeker weet dat hij naar de maan kan vliegen. Het verhaal is geïllustreerd door de Maurice Sendak die wereldberoemd werd met zijn prentenboek Max en de Maximonsters. Oud en vertrouwd voor de voorlezer, maar nieuw voor peuters en kleuters zijn Jip en Janneke, Kikker, Pim en Pom, Dikkie Dik, de versjes van Miep Diekmann en natuurlijk Nijntje zelf. In de bundel staan ook twee oudere verhalen van Dick Bruna, Het ei (1962) en Fien en Pien (1959). De eenvoudige verhalen met de kenmerkende tekeningen van Bruna zijn nog altijd heerlijk om voor te lezen en te bekijken.
In het boek is ook volop plaats voor schrijvers en illustratoren die in de voetsporen treden van hun beroemde voorgangers en waarvan een aantal zeker zullen uitgroeien tot klassiekers. Bijvoorbeeld de superguppieversjes van Edward van de Vendel; in deze bundel wordt er gefietst en Fleur van der Weel laat overtuigend zien hoe leuk dat kan zijn.
De voorleesverhalen gaan vaak over belevenissen die dicht bij de belevingswereld liggen van jonge kinderen: Pieter Feller schrijft over Kolletje die als elfje naar een verkleedfeest wil, Konijn Kareltje treuzelt in een verhaal van Rotraut Susanne Berner en hondje Rintje, een creatie van Sieb Posthuma, logeert bij oma die op een speciale manier een sprookje gaat voorlezen.
De kijkplaten laten prachtig werk zien van overwegend Nederlandse en Vlaamse illustratoren. Op een plaat van Charlotte Dematons kan er gezocht worden naar een gele ballon (en nog veel meer), Annemarie van Haeringen tekende een feestmaaltijd en Ingrid Godon laat in haar opvallende stijl de hartverwarmende ontmoeting tussen Oele en de maan zien. Ook kunnen de kleintjes zoeken naar Alice die op de illustraties van Floor Rieder verdwaalt lijkt in een wonderlijk landschap. Nieuw voor de lezer zijn de illustraties van Tomi Ungerer waarin een schip, een slang of een vis een schoen verborgen houden. Dit werk werd niet eerder in Nederland uitgegeven.

Op de voorkant van het boek staat een tekening van Charlotte Dematons. We zien de jarige Nijntje boven op een grote taart, de mensen en dieren die op de taart lopen staan allemaal in het boek. Hoi-hoi wat fijn wordt aanbevolen als een voorleesboek voor peuters, maar dat is te beperkt. De wat langere verhalen, bijvoorbeeld het verhaal over Robin die een 1 april grap uithaalt met zijn ouders (van Sjoerd Kuyper) of Lobels verhaal over groeiende hoofden en krimpende hoeden zal vooral door wat oudere kinderen gewaardeerd worden.

Hoi-hoi wat fijn is een prachtig overzichtswerk. Lia Reedijk heeft uit het grote aanbod peuter-en kleuterverhalen vijfenvijftig pareltjes gekozen. Dit prachtige boek gun je ieder kind. En iedereen die voorleest.

Hoi-hoi wat fijn
Het dikke voorleesboek voor peuters

Samengesteld door Lia Reedijk 

Mercis, 2015     € 24,95