Lijst Home‎ > ‎

Holland op z´n mooist - Charlotte Dematons

Geplaatst 13 apr. 2015 04:31 door susan *   [ 13 apr. 2015 04:36 bijgewerkt ]

Als iemand weet hoe ze de schoonheid van Nederland moet weergeven dan is het Charlotte Dematons. Ze werd geboren in Frankrijk, maar woont al jaren in Nederland. Dematons maakte een aantal populaire en bekroonde prentenboeken zoals De gele ballon (Kinderboekwinkelprijs 2004), Sinterklaas (Gouden Penseel 2008) en Nederland (Zilveren Penseel 2013).
Het is dan ook geen verrassende keuze van het Gemeentemuseum Den Haag om Dematons te vragen een prentenboek te maken bij de tentoonstelling Holland op z´n mooist die tot eind augustus 2015 te zien is. Het is alweer het elfde kunstprentenboek dat het museum in samenwerking met uitgeverij Leopold uitbrengt.

In het boek volgt de lezer een aantal personen op weg naar Den Haag om daar de tentoonstelling over het werk van de Haagse Schoolschilders te bezoeken. 
Een oudere man gaat lopend op pad. Als zijn voeten het opgeven schiet een charmante dame met een fiets te hulp. Ook een man met een sportwagen (let op, hij zou een meestervervalser kunnen zijn!) en twee kinderen op skates zijn onderweg. De lezer volgt de hoofdpersonen op hun avontuurlijke reis: er bloeit iets moois op tussen de wandelaar en de dame op de fiets, er gebeurt een ongeluk op de snelweg, het weer slaat om en er loopt een hondje mee.
De reis voert langs verschillende landschappen die Dematons zo getrouw mogelijk heeft weergegeven. De tocht start in de Bloemendaalse duinen en gaat via de trekvliet, langs weidelandschappen naar het Scheveningse strand en eindigt in het Haags Gemeentemuseum.
Dematons combineert haar eigen werk met details uit schilderijen die op de tentoonstelling te zien zijn. Ogenschijnlijk moeiteloos gaan deze op in het geheel. Daarvoor moest Dematons wel een klein beetje smokkelen omdat niet alle landschappen die de Haags Schoolschilders maakten hetzelfde seizoen weergeven.
Het lukt Dematons om heden en verleden op een geloofwaardige manier met elkaar te laten
versmelten. Naast de beelden uit de schilderijen plaatst ze elementen uit de 21e eeuw (een vliegtuig, een plastic prullenbak of een bordje van Natuurmonumenten) en samen geven ze een min of meer getrouw beeld van ´Holland op z´n mooist´.
Zoals we van Dematons gewend zijn valt er in haar illustraties veel te ontdekken, al zijn ze deze keer niet zo bomvol dat er een aparte bijlage nodig is om maar niets te missen.

Holland op z´n mooist is een ode aan de schoonheid van Nederland en de kunstenaars die deze schoonheid kunnen vangen in hun werk. Dematons prentenboek is voor alle leeftijden.

Holland op z´n mooist
Charlotte Dematons


Leopold/Gemeentemuseum Den Haag, 2015     € 14,99 

Andere boeken van Charlotte Dematons op kinderboekenpraatjes: