Lijst Home‎ > ‎

Honderd deurtjes

Geplaatst 28 aug. 2010 04:48 door susan *   [ 28 aug. 2010 05:54 bijgewerkt ]´Boven zijn hoofd staken twee knoppen door het pleister van de muur heen. Een van de knoppen was heel langzaam aan het draaien. Er klonk een zacht schrapend geluid dat steeds luider werd, totdat er met een laatste luide bonk een regen van kalk en gruis op Henry en zijn bed neerdaalde´.

De twaalfjarige Henry logeert bij zijn oom en tante en hun drie dochters in een klein stadje in Kansas. Hij slaapt op de zolder en het zichtbaar worden van de draaiende knoppen in de muur is het begin van een spannend avontuur. Henry ontdekt dat achter het pleister van de muur honderd deurtjes zijn verstopt. De meeste deurtjes zitten op slot, maar één deurtje is open, er komt licht uit en een zomerbriesje. Samen met zijn nichtje gaat Henry op onderzoek uit en ze proberen meer deurtjes open te krijgen. De gevolgen blijven niet uit, de wereld achter de deurtjes is er een van verassingen en die zijn niet altijd zonder gevaar.
Wilson is een Amerikaanse schrijver en dit boek is het eerste deel van een trilogie, waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht. Wilson weet hoe hij moet vertellen, in een mooie schrijfstijl neemt hij de tijd om dit sfeervolle verhaal op te bouwen. De hoofdpersonen wekt de schrijver schijnbaar moeiteloos tot leven: de chaotische oom, de warme en kordate tante en het doortastende nichtje. Henry zelf leren we kennen als wat bedachtzamer, maar als het erop aankomt gaat hij tot actie over.
Dit boek is prachtig geschreven en het is spannend. Het eerste deel laat de lezer achter met nog veel vragen en het is te hopen dat deel 2 snel verschijnt.

Honderd deurtjes
N.D. Wilson

Van Gennep, 2010  €16,00