Lijst Home‎ > ‎

Hondje de enige echte - Yvonne Jagtenberg

Geplaatst 28 apr. 2015 02:02 door susan *   [ 28 apr. 2015 02:02 bijgewerkt ]

Yvonne Jagtenberg is vooral bekend van haar prentenboeken over Balotje en Arno. Voor dit verhalenboek stond haar eigen hondje Meneer Boymans model. Jagtenberg beschrijft wat Hondje beleeft gedurende de vier seizoenen, in vijf korte verhaaltjes per seizoen. Ze schrijft vanuit het perspectief van Hondje, die geen menselijke dingen doet. Poep en pis spelen een belangrijke rol in zijn leven (en dat zullen veel kinderen leuk vinden), hij speelt met andere honden en hij is dol op lekkere hapjes.
Jagtenberg schrijft in korte zinnen en houdt daarbij rekening met haar jonge lezers. Toch is haar taalgebruik levendig en gebruikt ze tal van mooie woorden die in de context van het verhaal goed zijn te begrijpen. Zo dribbelt, kwispelt, jankt en lonkt Hondje zich door zijn avonturen. Als het nodig is legt Jagtenberg iets uit, bijvoorbeeld een beeldspraak:´Hondje gaat zitten op de stoep. Hij draait een worstje. Een bruin worstje voor de slager. Een dikke drol die stinkt.´
Het is knap hoe duidelijk en toegankelijk de schrijfster de belevingswereld van Hondje beschrijft. Ze maakt direct en met weinig woorden duidelijk dat Hondje zijn eigen weg gaat:´Hij is een hondje van zichzelf´. Hondjes wereld is overzichtelijk en makkelijk te begrijpen: de boom in het park is de fijnste plek voor al zijn plasjes, vallende blaadjes zijn er om naar te happen en voor vuurwerk moet je uitkijken. Hondje weet ook hoe hij met mensen om moet gaan: als je tegen kleine kinderen opspringt levert dat ijsjes op en als op je achterpootjes gaat staan en met je kontje wiebelt krijg je lekkere hapjes.

De twintig korte verhalen zijn rijkelijk geïllustreerd. Hondje heeft natuurlijk de hoofdrol en hij is in allerlei gemoedstoestanden afgebeeld. Ook zijn vriendin, de oude vrouw, is meermaals te zien. Zij is geen bejaarde dame in een bloemetjesjurk achter een rollator, maar een hippe vrouw op leeftijd met kort haar en gekleed in een lange broek.
Jagtenberg plaatst haar mensen en dieren in een schaars uitgewerkte omgeving die wel direct herkenbaar is. Drie groene perkjes vormen bijvoorbeeld een park, een paar slingers geven aan dat het feest is en een straat wordt slecht gemarkeerd door een boom, twee paaltjes en een hoek.

Hondje de enige echte is een heerlijk voorleesboek. Jagtenberg weet in heldere taal kleine spannende en grappige hondenbelevenissen te vertellen. De illustraties zijn origineel en het schattige Hondje zullen veel kinderen in hun hart sluiten.

Hondje de enige echte
Yvonne Jagtenberg


Rubinstein, 2015     € 14,95

Andere boeken van Yvonne Jagtenberg op kinderboekenpraatjes:
Arno en de bal
Balotje bij de dokter