Lijst Home‎ > ‎

Hooggeëerd publiek! - Els Vlieger

Geplaatst 15 mrt. 2013 03:54 door susan *   [ 18 mrt. 2013 03:27 bijgewerkt ]

Hooggeëerd publiek!
Zo´n titel kan ons alleen maar naar een circus leiden. En inderdaad, als we het prentenboek open slaan zien we verschillende dieren rond woonwagens en een circustent met van alles en nog wat bezig. De voorstelling is nog niet begonnen. 

Die begint bij nummer 1:´In het circus van mijn dromen/danst een wolfje op een koord./Na een knap gemaakte salto,/hinkelt hij op één been voort./ Daarna volgt nummer 2:´Twee beren oefenen buiten/met het lopen op een bal./”Ik ga veel sneller,” zegt de een,/”en zonder dat ik val.” ´
En zo gaat het tellen verder: 3 schapen als een torentje, 4 dassen met een heleboel kegels, 5 varkentjes op eenwielers tot en met 10 leeuwen in de bus. Als de show is afgelopen laten alle dieren zich, zoals dat gaat in een circus, nog één keer in de piste zien. 

Els Vlieger studeerde met dit prentenboek cum laude af aan de opleiding Grafische Vormgeving te Leuven. In haar illustraties maakt ze gebruik van verschillende technieken, waaronder een speels gebruik van collages. De achtergronden zijn kleurig en de gebruikte collagetechniek is inventief verwerkt in kleding en achtergronden. Het geheel oogt kleurrijk en in balans. Ze geeft daarmee haar werk een duidelijk eigen stempel. De dieren zijn direct herkenbaar en ze stralen plezier en zelfvertrouwen uit. Ondanks dat er van alles gebeurt ogen de pagina´s rustig, het is geen telboek met zoekplaatjes.
De rijmende tekst loopt goed. Naast het telelement vertelt de tekst meer over de dieren die de lezer ziet. Zo doen de beren een wedstrijdje, wordt de lezer uitgedaagd met de biggen in een modderbad te springen en rijdt de directeur van het circus de bus die volgepakt zit met leeuwen. De kleine verhaaltjes sluiten niet op elkaar aan, het zijn losse inkijkjes in het dagelijks leven van het circus. 

Hoog geëerd publiek! is een geslaagd en origineel telboek met veel mogelijkheden. Naast het tellen laat het van alles zien over het circusleven en is er volop ruimte om bij de prachtige illustraties weg te dromen.

Hoog geëerd publiek! 
Els Vlieger 

De Vier Windstreken, 2012     € 13,95