Lijst Home‎ > ‎

Hop, hop, paardje

Geplaatst 14 jun. 2011 01:45 door susan *
Hop, hop, paardje 
is een boek dat in een lange traditie staat. Boeken met liedjes en bakerrijmpjes worden al tientallen jaren uitgegeven. Het is leuk dat er nu een eigentijdse bundeling te koop is van dit klassieke repertoire.

Truusje Vrooland-Löb heeft de taak op zich genomen dit boek samen te stellen. Ze maakte gebruik van haar eigen ervaring, sprak met peuter- en kleuterleidsters en bestudeerde wat er in de loop der jaren op dit terrein is uitgegeven.

Vrooland-Löb heeft het repertoire over zeven hoofdstukken verdeeld. Bij ieder hoofdstuk geeft ze aan waar de versjes en liedjes op aansluiten, bijvoorbeeld bij het naar bed gaan, het eten, of bij het naar bad gaan. De bakerrijmpjes, wiegeliedjes, kriebelversjes, schootversjes en knuffelliedjes zijn verder verdeeld over de hoofdstukken: Zingen met je handen, Op de grond en Liedjes over het kinderlijfje.
Ieder hoofdstuk voorziet Vrooland-Löb van een korte inleiding waar onder andere stilgestaan wordt bij het ´nut´ van al deze vrolijke versjes en liedjes. Nuttig is dit repertoire zeker voor de taalontwikkeling, de motoriek en het leren kennen van de mogelijkheden van het eigen lichaam. Maar samen versjes opzeggen en zingen met kinderen is vooral heel erg leuk voor kinderen én volwassenen.

De liedjes en versjes in het boek zijn de ´gouwe ouwe´ van onze cultuur, een willekeurige greep: Op een grote paddenstoel, Twee emmertjes water halen, De maan is rond, Intrekken, wijd en sluit en Slaap, kindje slaap.
Onder ieder liedje staan aanwijzingen welke bewegingen bij het liedje of versje passen.
Het is jammer dat de lezer zelf op zoek moet naar de melodie van de liedjes, een cd of een verwijzing naar internet zou een welkome aanvulling zijn.

Het boek is geïllustreerd door Ceseli Josephus Jitta met eigentijdse kleurige illustraties. Jitta gebruikt vaak een collagetechniek, dat wil zeggen dat de figuurtjes op een achtergrond zijn geplakt. Haar werk is expressief en ze speelt met proporties. Dat doet ze bijvoorbeeld bij de illustratie waarop een man met een kindje loopt dat nog niet los kan lopen. Door het vooroverbuigen van de man proportioneel te overdrijven, wordt de beweging uitvergoot en ontstaat er een warme blijde afbeelding. Ook de kleuren onderstrepen dat het hier om een leuke activiteit gaat, de scène is omringd door warme groene tinten, ze lopen vast in het bos. De man en het kindje zijn bruin gekleurd. Er zijn meerdere bruine mensen afgebeeld, naast witte en roze mensen.
Veel illustraties slaan terug op de tekst van een liedje of versje en soms verwerkt Jitta een grapje in de tekening door letterlijk te laten zien wat er in de tekst staat, zo zien we een witte vis met roze wangetjes, een varkentje in een boon en ook Jonas kunnen we zien in de Wallevis en hij is duidelijk een jongetje!

Hop, hop, paardje is een fijn eigentijds boek geworden, onmisbaar voor iedereen die met jonge kinderen te maken heeft en een ideaal kraamcadeau.

Hop, hop, paardje
Zingen en spelen met je kindje
Truusje Vrooland-Löb (tekst) en Ceseli Josephus Jitta (ill
)
 
Ploegsma, 2010     € 14,95