Lijst Home‎ > ‎

Hotel Bonbien - Enne Koens

Geplaatst 23 nov. 2015 03:03 door susan *   [ 23 nov. 2015 03:07 bijgewerkt ]

Siri vertelt in het boek Hotel Bonbien over het jaar dat ze tien was, want dat was het allervreemdste jaar dat ze ooit heeft meegemaakt. Siri woont met haar ouders en grote broer Gilles in hun hotel Bonbien dat langs de snelweg in Frankrijk staat. Siri´s ouders verschillen nogal van elkaar:´Voor mijn vader is alles goed wanneer het gaat zoals hij denkt dat het zal gaan. Mijn moeder is heel anders. Voor haar gaat het goed wanneer het allemaal anders gaat dan ze van tevoren had gedacht.´ Siri´s ouders maken dan ook vaak ruzie en dat vindt ze vreselijk. Ze is bang dat haar ouders gaan scheiden, net zoals de ouders van haar beste vriendin. Siri wil actie ondernemen, maar wat kan ze doen? De oplossing dient zich aan als ze uit een boom valt en ze opeens over een bijzonder talent blijkt te beschikken.

Enne Koens laat in dit boek opnieuw zien dat ze een getalenteerd kinderboekenschrijfster is. Ze debuteerde in 2011 met een jeugdboek (Vogel), maar viel vooral op met haar tweede boek Sammie en opa uit 2013 waarvoor ze een Vlag en Wimpel kreeg van de Griffeljury en de derde prijs van de Vlaamse Kinderjury.
Siri is een vrolijke boeiende vertelstem. Ze deelt van alles met de lezer zoals de introducties van de hoofdstukken laten zien: `Over dure bonnen, minder dure taarten en de nieuwe naam van Hotel Bonbien´ of ´Over de stresstest, chaos en schoppenvier´. Koens, die ook toneelteksten schrijft, is sterk in dialogen. Ze zijn grappig en ze lopen goed. Ook zet ze de Franse sfeer van het verhaal knap neer. Soms is er een Franse uitroep in de tekst verwerkt en soms is de situatie typisch Frans, zoals het serveren van slakken bij de barbecue die het schooljaar afsluit.
De rode draad in het verhaal zijn de ruzies tussen Siri´s ouders en het gekibbel met haar broer Gilles. Ook Gilles vindt de schreeuwpartijen van zijn ouders en de daarbij rondvliegende borden heel vervelend. Hij probeert zich er zoveel mogelijk voor af te sluiten. Siri daarentegen wil een oplossing forceren.
De ruzies worden van verschillende kanten belicht. Daarbij komt onder andere aan de orde dat praten met elkaar belangrijk is en dat de wijze waarop je in het leven staat ook veel met je achtergrond en opvoeding te maken heeft.
Naast het hoofdthema bewandelt Koens enkele zijpaden. Zo vertelt Siri over een van haar kortstondige vriendschappen - ´vriendschap nummer 14´- of beschrijft ze haar visie op jongens. Het zijn vermakelijke verhalen, die weliswaar weinig toevoegen aan het hoofdverhaal, maar wel alle ruimte bieden voor de speelse humor die Koens´ stijl kenmerkt.
Koens verwerkt ook mooie en subtiele details in haar verhaal, zoals het schijnbaar emotieloos doodprikken van een prachtige vlinder door een vriendin van Siri die niet wil praten over de problemen tussen haar ouders, of te kiezen voor de naam Octave voor een personage dat de muzikale verwachtingen van zijn ouders niet kon waarmaken.
Het wensvervullende einde van het verhaal is vergezocht maar vermakelijk.

Met Hotel Bonbien laat Enne Koens opnieuw zien dat ze een getalenteerd schrijfster is. In haar heldere lichte stijl vertelt ze een aansprekend verhaal waar ook diepgang in zit. Een schrijfster om in de gaten te houden.

Hotel Bonbien
Enne Koens (tekst) en Katrien Holland (illustraties)

Luitingh- Sijthoff, 2015     €13,99