Lijst Home‎ > ‎

Hotel Tussentijd

Geplaatst 12 jul. 2011 02:02 door susan *
Ik was Lisa Boersen eigenlijk een beetje vergeten tot ze kortgeleden de Leespluim kreeg voor Kwijt weg foetsie en mij haar leuke frisse debuut, Jani Kekke en de blauwe dagdromer, weer te binnen schoot. Bof ik even dat ze juist deze maand een nieuw boek uitbrengt: Hotel Tussentijd.

Vier personen hebben zich op de wc terug getrokken omdat ze zich schamen: twee kinderen, Bibi en Melvin, en twee volwassenen Mevrouw Kokkeltoren van Franecker en minister van financiën Walter Biesbosch. Ze schamen zich niet een beetje, er is sprake van een ´schaamtevol noodgeval´. Speciaal voor deze noodgevallen bestaat er een heel bijzondere plek: Hotel Tussentijd. Hotel Tussentijd is een time-out plek waar moed verzameld kan worden om de wc weer uit te stappen en de mensen onder ogen te komen.
Het hotel is een heerlijke plek waar de gastheer en gastvrouw er alles aan doen om het de gasten naar de zin te maken: ze gaan apenkooien in het bos, ze maken een onderwaterwandeling en spelen in de sneeuw.
De gasten mogen maar één dag en nacht blijven en dan moeten ze weer terug, tenzij ze de volgende dag zakken voor´de test´. Alle vier de gasten hopen dat ze zakken, want ze moeten er niet aan denken alsnog die wc uit te stappen en hun schaamte te overwinnen.

Boersen vertelt het verhaal in drie delen: vanzelfsprekend begint het verhaal bij de vier hoofdpersonen op de wc en hun aankomst in Hotel Tussentijd. Het tweede en het langste deel gaat over het verblijf in het hotel en in deel drie komt de lezer te weten hoe het de hotelgasten is vergaan bij thuiskomst.
De auteur weet de spanning er op prettige wijze in te houden. Overeenkomstig de karakters van de hoofdpersonen komt de lezer snel of minder snel aan de weet wat de schaamtevolle gebeurtenis is die de aanleiding voor het hotelverblijf was. Boersen zet die karakters goed neer, het zijn mensen met goede kanten, minder goede kanten en ze schamen zich dus ergens voor. Niet alleen voor de hoofdpersonen is het een troostende gedachte dat zij zeker niet de enige zijn die een uitzonderlijk schaamtegevoel het hoofd moeten bieden.

De illustraties zijn van Lars Deltrop die al vele boeken illustreerde, vooral veel Avi-leesboeken. Zijn stijl is niet origineel, de met zwier getekende zwart/wit illustraties doen denken aan het werk van Annet Schaap of Harmen van Straaten. Het is toegankelijk vrolijk werk dat goed past bij de sfeer van het verhaal.

Hotel Tussentijd is een origineel (voor)leesboek waarin schaamte tot een herkenbaar, vrolijk, fantasievol feelgood verhaal heeft geleid. Ik hoop dat het volgende boek van Lisa Boersen niet lang op zich laat wachten.

Hotel Tussentijd
Lisa Boersen (tekst) en Lars Deltrap (ill)
 
Gottmer, 2011     € 13,95