Lijst Home‎ > ‎

Hou van mij

Geplaatst 13 sep. 2010 03:59 door susan *   [ 11 jun. 2011 08:17 bijgewerkt ]
In 2009 ontving Ted van Lieshout de Theo Thijssen-prijs voor zijn gehele oeuvre. Dit is een drie-jaarlijkse prijs en Ted van Lieshout mag zich met deze prijs scharen in een illuster gezelschap waar ook Annie M.G. Schmidt, Joke van Leeuwen, Paul Biegel en Guus Kuijer deel van uitmaken.
Reden genoeg om in 2009 een prachtige bundel van het werk van Van Lieshout uit te geven onder de titel ´Hou van Mij´. In de bundel is een belangrijk deel van het werk van deze dichter, kunstenaar, schrijver en vormgever opgenomen en het is een veelzijdig boek. Er zijn lichte grappige gedichten, korte en langere gedichten, gedichten om over na te denken, gedichten die een glimlach oproepen en gedichten die ontroeren. Soms draait een groep gedichten om hetzelfde thema zoals bijvoorbeeld de dood, moeder en zoon, voedsel en de seizoenen.
Veelzijdig is van Lieshout niet alleen in zijn gedichten maar ook in zijn vormgeving. De illustraties zijn in vele technieken gemaakt, van schetsmatige zwart/wit tekeningen, via ´gewassen´ tekeningen naar kleurrijke collages. Uiteindelijk mondt het overzicht uit in prachtige ´beeldsonnetten´, dit zijn sonnetten die geen tekst hebben maar in de vorm toch een sonnet zijn.
Deze bundel is een grote schatkamer die zo volgepropt is dat na iedere ontdekking weer een nieuwe ontdekking kan volgen. Ted van Lieshout wordt gerekend tot de dichters voor kinderen, maar dat is te kort door de bocht. Zijn werk is leeftijdsloos.
Laat van Lieshout maar in zijn eigen woorden zeggen wat ik over dit boek te zeggen heb:

Ik ben mooi. Iedereen
ziet het. Ik ben zo
mooi. Lief en goed

ook. Heel soms durft
iemand bijna te zeggen
dat ik mooi ben. En dat

is ook zo. Ik ben zo mooi
dat ik het misschien
gewoon ben gaan vinden,

en het vergat. Daarom
zeg ik het nog maar eens
hardop: ik ben mooi.

En dat is ook zo
.

Deze bundel kreeg dit jaar een zilveren griffel en dat is opmerkelijk omdat het boek nauwelijks nieuw werk bevat. Ted van Lieshout heeft deze griffel niet meer nodig, hij heeft in 2009 de hoofdprijs al gehad en terecht. Dit prachtige boek verdient een plek in ieder huis en op iedere school. En niet in de boekenkast, maar op een plek waar het voor het grijpen ligt om steeds weer open te slaan en een nieuwe schat in te ontdekken.

Hou van mij
Ted van Lieshout

Leopold, 2009    € 29,95