Lijst Home‎ > ‎

Hylas en de roep van de dolfijn - Michelle Paver

Geplaatst 13 sep. 2012 03:50 door susan *

Tussen 2004 en 2009 werden er twee en een half miljoen boeken wereldwijd verkocht van de kinderboekenserie Torak en Wolf van de Britse schrijfster Michelle Paver. Na zes boeken was het verhaal verteld.
Paver besloot nog een kinderboekenserie te schrijven. De nieuwe serie heet Tijden van goden en gevechten, een wat ongelukkige vertaling van het oorspronkelijke Gods and Warriors. Het verhaal speelt zich af in het Griekenland van 3500 jaar geleden. De tijd dat de Myceense en Minoische beschaving bloeit en de tijd dat Zeus, Hera, Hades en de andere Griekse goden nog geen rol spelen. De titel van het eerste deel is Hylas en de roep van de dolfijn.

Hylas is een herdersjongen, een Buitenstaander, die samen met zijn jongere zusje een armoedig bestaan heeft. Op een dag worden ze aangevallen door een groep krijgers die er op uit zijn de kinderen te vermoorden. Hylas weet te ontsnappen en ook zijn zusje weet weg te komen, maar ze raken elkaar kwijt. Op zoek naar zijn zusje brengt het lot hem naar een verlaten eiland waar hij tot zijn verbazing en ergernis een meisje vindt, Pirra. Zij is de trotse dochter van de Hogepriesteres en heeft altijd afgeschermd van de buitenwereld geleefd. Pirra is op de vlucht voor een gedwongen huwelijk.
Hylas vraagt zich af welke rol hij speelt in het spel der de goden: waarom komt juist hij in het bezit van een bijzondere dolk en waarom stuurt de godin een van haar geliefde schepsels naar hem toe om hem te beschermen, de dolfijn Geest. En wat moet hij aan met Pirra?

Hylas laat zich makkelijk vergelijken met Torak. Ook hij is een twaalf jarige buitenstaander die voorbestemd is grootse dingen tot stand te brengen. Ook hij krijgt hulp van een dier en een bijzonder meisje van zijn eigen leeftijd. Paver gebruikt dezelfde elementen om opnieuw een pakkende spannende serie te schrijven. Want spannend is het vanaf de eerste bladzijde waar ze de lezer direct het verhaal in trekt. Het blijft ook spannend want de gebeurtenissen wisselen zich snel af en je wilt blijven doorlezen om te weten hoe het afloopt.
Het verhaal wordt vanuit verschillende gezichtspunten verteld. Meestal is Hylas aan het woord, maar delen van het verhaal worden verteld door Pirra en door Geest. Door de dolfijn aan het woord te laten weet de lezer meer dan Hylas, bijvoorbeeld dat de Goden inderdaad de gebeurtenissen beïnvloeden.

In dit eerste deel speelt een dolfijn een hoofdrol, in volgende delen zullen ook een valk en een leeuw een rol gaan spelen. Uiteindelijk zal de serie bestaan uit vijf boeken. Het tweede deel wordt volgend jaar in de zomer verwacht.


Hylas en de roep van de dolfijn
Michelle Paver 

The House of Books, 2012     € 14,95