Lijst Home‎ > ‎

iBoy - Kevin Brooks

Geplaatst 18 jun. 2012 01:50 door susan *
iBoy is het negende boek van Kevin Brooks (1959) dat in Nederland uitkomt. De auteur neemt de lezer mee in een onwaarschijnlijk, maar wel origineel verhaal dat hij mixt met de harde realiteit van het wonen in een Londense buitenwijk.
Hoofdpersoon in het verhaal is de zestienjarige Tom, een gewone jongen uit Zuid-Londen:´geen bijzondere problemen, geen geheimen, geen angsten, geen slechte gewoontes, geen nachtmerries, geen speciale talenten…niks bijzonders te melden´. Dat verandert als een i-phone van een flat gegooid wordt die zich in zijn hoofd boort. Het heeft een wonderbaarlijke uitwerking op hem, zijn hersens gaan functioneren als een i-phone: alles wat hij wil weten kan hij vinden en hij blijkt ook over superkrachten te beschikken. Het eerste dat hij ontdekt met zijn nieuwe vermogens is een krantenartikel dat melding maakt van een groepsverkrachting in zijn flat, het slachtoffer is zijn vijftienjarige vriendin Lucy. Tom kan als ´iBoy´ makkelijk de daders achterhalen, maar wat dan? 

Brooks schetst het leven in achterstandswijk Crow Town in Zuid Londen waar het recht van de sterkste geldt en drugs, seks en mishandeling dagelijkse kost zijn. Regel nummer één in de wijk is nooit iets met de politie te delen:´Je geeft nooit iets toe. Je verklikt nooit iemand. Omdat, als je dat wel doet en ze komen er achter, je praktisch dood bent´. Problemen worden onderling opgelost en dat gaat vaak gepaard met geweld. Sommige scènes maken dat indringend duidelijk.
Binnen deze harde werkelijkheid worstelt Tom met zijn geweten: zal hij zijn superkrachten aanwenden om wraak te nemen op de verkrachters van Lucy?
Brooks beschrijft de acties en gedachten van iBoy Tom geloofwaardig: zijn zoektocht naar de daders, de worsteling met zijn geweten, zijn acties om wraak te nemen en de gevolgen daarvan. Het levert een boek op dat een wonderlijke mix is van sciencefiction, thriller, romantiek en psychologie. Brooks verbindt schijnbaar moeiteloos feiten en gevoel en overgiet dat met een licht ironisch sausje. Opnieuw levert Brooks een geweldige roman af. 
 

iBoy
Kevin Brooks
 
De Harmonie, 2012     € 17,50
 
Lees ook over andere boeken van Kevin Brooks op kinderboekenpraatjes: