Lijst Home‎ > ‎

Iedereen een ster! (behalve ik...) - Angelique van Dam

Geplaatst 16 jun. 2017 04:40 door susan *   [ 16 jun. 2017 05:18 bijgewerkt ]

Svenja’s meester heeft een geweldig idee voor de maandafsluiting: een talentenshow. Ieder kind in de klas zal laten zien waar hij of zij goed in is. Svenja krijgt er een zwerm boze bijen van in haar hoofd, ze heeft namelijk geen idee wat haar talent is. Ook de klas kan haar niet helpen, ze vinden haar aardig, vrolijk, ze heeft leuke kleren en ze heeft een leuke neus met sproeten, maar daar heeft ze allemaal niets aan op het podium.
Svenja belooft met een verrassingsact te komen waarover ze nog niets kan zeggen. Ze hoopt op tijd te ontdekken wat haar talent is, want ze wil natuurlijk niet voor schut staan.

Iedereen een ster! (behalve ik...) is het tweede boek van Angelique van Dam. Haar debuut, Joehoe! Ik wil een koe (Moon, 2016) werd goed ontvangen en ook in dit boek laat ze haar schrijftalent zien.
Svenja is een hoofdpersoon waar je direct van gaat houden. Ze is een aardige vrolijke meid die samen met haar vader positief in het leven staat. Svenja’s moeder is overleden toen ze twee was, maar dat maakt haar niet zielig: ‘Ik mis haar eigenlijk niet, omdat ik me niet kan herinneren dat ik ooit een moeder had.’ 
Svenja probeert erachter te komen wat haar talent zou kunnen zijn en hoe je überhaupt aan talent komt. Heb je het al of krijg je het zomaar op een dag? En kun je het zelf zien of zien alleen andere mensen het? Ze ontdekt dat talent iets met erfelijkheid te maken heeft (helaas lenen de talenten van haar vader zich ook al niet voor een podiumoptreden) en ze ontdekt dat talent hebben niet altijd leuk is.
De zoektocht van Svenja snijdt op een speelse manier een aantal interessante thema’s aan. Bijvoorbeeld de vanzelfsprekendheid dat iedereen iets heel goed zou moeten kunnen en dat ook al op jonge leeftijd moet weten, of de vraag of het ontwikkelen van een talent ten koste mag gaan van plezier hebben.
Svenja lijdt onder de druk van de aangekondigde voorstelling. De lezer vreest even dat de vrolijke Svenja daardoor een verdrietig kind zal worden omdat al haar plannetjes om achter haar talent te komen mislukken. Gelukkig gebeurt dat niet en dat heeft veel te maken met haar omgeving. Ze heeft leuke vriendinnen, een geweldige vader, een aardige meester en ze sluit vriendschap met een nieuwe sympathieke buurtbewoner. Het boek bulkt van de leuke mensen en het is daardoor een vrolijk optimistisch boek. 
Natuurlijk komt uiteindelijk alles goed, waarbij Svenja’s talent (dat er altijd al was) voor iedereen zichtbaar wordt.
Van Dam schrijft met een losse pen. Haar personages zijn geloofwaardig en haar dialogen lopen lekker. De illustraties van Annet Schaap zijn de kers op de taart. Haar beweeglijke tekeningen laten knap zien wat de personages voelen: soms straalt het plezier van de gezichten en soms spreekt de zichtbare vertwijfeling boekdelen.

Iedereen een ster! (behalve ik...) is een vrolijk optimistisch boek met een scherp randje en een belangrijke boodschap: natuurlijk is iedereen een ster, ook als je niet zo goed weet waarin je uitblinkt. 

Iedereen is een ster! (behalve ik...) 
Angelique van Dam (tekst) en Annet Schaap (illustraties) 

Moon, 2017     €14,99