Lijst Home‎ > ‎

Iedereen gaapt - Anita Bijsterbosch

Geplaatst 29 mrt. 2015 03:28 door susan *   [ 29 mrt. 2015 03:29 bijgewerkt ]

Iedereen gaapt
is een peuterboek vol gapende dieren. Een uil, die aan het begin van het boek vluchtig geïntroduceerd wordt, is de verteller. Hij laat de lezer zien hoe de dieren gapen als ze moe zijn. Het poesje gaapt, de slang gaapt en het ook het wasbeertje gaapt (´is het wasbeertje moe? Ja hoor! Kijk maar hoe het wasbeertje gaapt´).
Er valt veel te ontdekken over gapen: het konijntje doet het heel zachtjes, het varkentje knort er en beetje bij, de schildpad gaapt heel langzaam en zelfs nijlpaarden gapen (´wel drie keer héél lang´). Het is duidelijk bedtijd voor de dieren.´En het kindje? Gaat het kindje ook naar bed? Ja hoor! Nog één keertje gapen en dan slapen.´
De Uil laat zich nog even zien en fluister ´sst´ voor de laatste bladzijde kan worden opengeslagen en uitgevouwen. Alle dieren en het kindje liggen te slapen. Het ziet er knus uit; je zou er slaap van krijgen.

Het werk van Anita Bijsterbosch viel op bij de jaarlijkse Key Colours Illustrator´s Award, een wedstrijd voor het beste onuitgegeven prentenboek. Dat resulteerde in 2013 in de uitgave van haar eerste boek: Woesj. Iedereen gaapt is alweer haar vijfde prentenboek.
Bijsterbosch maakt al dat gegaap zichtbaar door gebruik te maken van flapjes. De lezer laat de dieren zelf gapen door de flapjes open te vouwen. Dat is, zeker in het begin, wel even schrikken want die open monden zijn gapende rode gaten met veel tanden. Wel lekker spannend natuurlijk.
Er valt heel wat te ontdekken in al die open monden, de slang heeft bijvoorbeeld een gekke tong, het konijntje heeft grappige tandjes en de krokodil heeft wel erg veel tanden.
Om al die gapende monden goed zichtbaar te maken hebben de afgebeelde dieren grote hoofden die uit proportie zijn ten opzichte van de rest van het lichaam. Dat maakt sommige afbeeldingen wat karikaturaal. De dieren zijn wel goed te herkennen.
Bijsterbosch tekent naast bekende dieren ook minder bekende dieren zoals een wasbeertje en een poolvos.

Iedereen gaapt is een boekje waarin voor peuters veel te ontdekken valt. Het is heel geschikt om te voor lezen voor het slapen gaan. Al dat gegaap werkt aanstekelijk, ook op de voorlezer!

Iedereen gaapt
Anita Bijsterbosch 

Clavis, 2015     €14,95