Lijst Home‎ > ‎

Iedereen krijgt klappen - Khalid Boudou

Geplaatst 21 jun. 2013 02:32 door susan *

´Vergeet dat idee van een zorgeloos leven, Taha! Iedereen krijgt klappen. De een iets minder dan de ander, maar klappen zul je verdomme krijgen! Er kan je van alles gebeuren in het leven, en daarom kun je jezelf maar beter goed voorbereiden op de tegenslagen!´ 


Taha, zeventien jaar, is op weg een grote bokskampioen te worden als een drugskoerier hem ondersteboven rijdt en hij zijn linkerhand verliest. Van zijn moeder hoeft hij niet veel steun te verwachten, zij is voornamelijk met haar eigen leven bezig. Voor Taha is zijn bokscoach Mickey de volwassene die hem helpt, steunt en de weg wijst.
Taha woont in een grensplaats waar de drughandel op straat welig tiert. Hij besluit zich in te zetten voor de jonge drugdealertjes en probeert hen met voorlichting en leuke activiteiten weg te houden bij de lucratieve handel. Daarmee haalt hij de woede van de drugbazen op zijn hals en hij raakt betrokken bij een keiharde strijd. 

Iedereen krijgt klappen is het tweede jeugdboek van Khalid Boudou. De vlotte, humoristische en beeldende stijl die Pizzamaffia (2007) populair maakte, kenmerkt ook dit boek. Boudou schrijft in korte zinnen en gebruikt originele en vaak grappige beeldspraken en vergelijkingen. Hij is een verteller die uitvoerige beschrijvingen geeft. Soms is dit sfeerverhogend, soms gaat het irriteren.
Het verhaal is geschreven als een terugblik. Een wat spaarzamer gebruik van de vooruitwijzing (´ik kon toen nog niet vermoeden dat...´) had het verhaal goed gedaan. 

Iedereen krijgt klappen is geen luchtig boek. Boudou wil een boodschap overbrengen: jongeren moeten leren omgaan met tegenslagen. Taha zet zich volledig in, maar hij redt het niet. Zijn vriendin verraadt hem, tegen de drugbazen kan hij niet op en zelfs zijn eigen broertje wordt een drugrunner. Het antwoord op deze tegenslagen is wraak. Met hulp van een vriend pakt Taha de drugbazen terug. Hij timmert ze op hun bek en vlucht; hij is (voorlopig) de sterkste.
Het roept de vraag op welke boodschap Boudou hiermee zijn lezers uiteindelijk geeft. Vechten voor een betere wereld heeft geen zin, zorg dat je de sterkste bent en leef bij de dag?
Iedereen krijgt klappen is een boek met veel humor dat makkelijk weg leest, maar de uiteindelijk boodschap is triest. 

Iedereen krijgt klappen
Khalid Boudou 

Moon, 2013     € 15,95