Lijst Home‎ > ‎

Iggy & ik - Jenny Valentine

Geplaatst 29 sep. 2011 01:34 door susan *   [ 14 jun. 2012 05:33 bijgewerkt ]
De Britse schrijfster Jenny Valentine kennen we tot nu toe alleen als auteur van jeugdboeken. Haar boeken zijn in Nederland over het algemeen goed ontvangen; op kinderboekenpraatjes besprak ik Mierenkolonie en Het dubbelleven van Casssiel Roadnight. Iggy en ik is het eerste deel van een serie boeken voor een jong lezerspubliek, in Engeland verscheen deze zomer het vierde deel.

Het verhaal draait om de belevenissen van de vijfjarige Iggy zoals die worden verteld door haar achtjarige zusje Flo. Iggy is een grappige eigenwijze kleuter met een sterk willetje waar het gezin enigszins beducht voor is ´want als mijn zusje boos is, dan kan ze heel vervelend zijn en dan moeten we precies doen wat ze zegt´ en zo lukt het Iggy nogal eens haar zin te krijgen, bijvoorbeeld als ze niet langer Sam, maar Iggy wil heten.
Verteller Flo is een aardig meisje dat veel geduld met haar zusje heeft, al valt het soms niet mee de oudere zus te zijn: ´Als je Iggy´s grote zus bent, dan is altijd alles jouw schuld, ook ademhalen, want zelfs ademhalen kan Iggy op het idee brengen om iets stouts te doen´.
Als Iggy weer iets heeft uitgehaald hoort Flo dat al snel aan haar ´liegstem´, al is de schade van haar daden ook zonder die stem wel zichtbaar als Iggy in navolging van haar zus zelf haar haren afknipt. De zusjes zijn dol op elkaar, Iggy heeft een levendige fantasie en tovert een kamer moeiteloos om in een grot of een kasteel, Flo geniet daarvan en als iets moeilijk is of eng, zoals een nieuwe oppas of een verhuizing, zoekt Iggy steun bij haar grote zus.

De hoofdstukken zijn als losse verhalen (voor) te lezen en de fantasievolle Iggy is een dankbare hoofdpersoon. Valentine brengt haar tot leven en het is vermakelijk om over haar invallen en de uitwerking daarvan te lezen. Flo komt veel minder uit de verf. Zij is de verteller van het verhaal en de lezer ziet vooral met hoeveel geduld en liefde ze haar zusje tegemoet treedt, ze is wel een heel ideale grote zus. Ook de ouders komen niet echt uit de verf, ouders en zus spelen vooral de rol van ´aangever´ in de verhalen.

Sandra Klaassen is geen verrassende keuze om dit boek te illustreren, haar speelse stijl past bij het verhaal. De illustraties doen denken aan het werk dat ze maakte voor de Robin boeken van Sjoerd Kuyper.

Iggy en ik
Jenny Valentine (tekst) en Sandra klaassn (ill)
 
Moon, 2011     € 9,95