Lijst Home‎ > ‎

Igor Stippelkampioen - Guido van Genechten

Geplaatst 16 sep. 2013 02:28 door susan *   [ 16 sep. 2013 02:30 bijgewerkt ]

In de komende Kinderboekenweek staat het thema sport en spel centraal. Guido van Genechten werkt dit thema uit in zijn prentenboek Igor de Stippelkampioen. Igor is een lieveheersbeestje, een kleintje, dat deel neemt aan de Stippelspelen,´de kleinste sportwedstrijd van de wereld, maar voor gestippelde atleten wel de allerbelangrijkste!´ 
De Stippelspelen lijken sterk op de Olympische Spelen met sporten als hoogspringen, verspringen, turnen, ´pingpong´, gewichtheffen en roeien. Ook de openingsceremonie is vergelijkbaar: een oud-kampioen steekt met een fakkel het Stippelvuur aan en onder luid gejuich stappen vervolgens sporters´van overal ter wereld´ het stadion binnen. Igor is voor de meeste sporten nog te klein, maar toch wint hij met zijn team een wedstrijd. Op de slotplechtigheid van de Stippelspelen zingt iedereen het Stippellied (de tekst staat voor in het boek) en alle deelnemers krijgen een medaille:´want op de Stippelspelen is meedoen belangrijker dan winnen´
Van Genechten leeft zich uit in het afbeelden van sportende lieveheersbeestjes. We zien ze onder andere touwtje springen, zwemmen, in de ringen, gewichtheffen en roeien. Alle lieveheersbeestjes lijken hetzelfde, behalve Igor die wat kleiner is. Van Genechten werkt alleen met de kleur rood. De achtergrond is wit, soms ingevuld met enkele details in grijstinten. Het geeft een vrolijk beeld, al die sportende rode beestje. 
Het boek wordt door de uitgever aanbevolen vanaf drie jaar. Dat lijkt qua tekst wel wat hoog gegrepen met woorden als ´push-ups en situps´, ´stembanden´, ´comité´, ´record´, en ´dubbele schroeven´. De voorlezer kan deze woorden omzeilen door samen met de kinderen de illustraties te bekijken en te bespreken; er is genoeg te zien voor een leuk gesprek. 
Het boek is op stevig papier uitgegeven en bestand tegen kleine handjes die vaak naar Igor en de andere lieveheersbeestjes willen kijken. 

Igor Stippelkampioen
Guido van Genechten 

Clavis, 2013     €12,95