Lijst Home‎ > ‎

Ik - Margaretha van Andel

Geplaatst 18 feb. 2014 03:31 door susan *   [ 18 feb. 2014 03:32 bijgewerkt ]

Het lijkt op een bijna-doodervaring, maar het is een overgang naar een parallelle wereld. Daniël, vijftien jaar, heeft wetenschappers zover kunnen krijgen zijn bewustzijn te switchen met een Daniël die in een parallelle wereld leeft. Een Daniël die er niet voor koos te gaan joyriden en die niet met een dwarslaesie in een rolstoel belandde. Dit nieuwe leven kent veel verrassingen: hij kan weer lopen, hij is veel populairder dan hij was en hij heeft een prachtige vriendin. Maar hij is ook een hufter die gezocht wordt door de politie, die chanteert en constant ruzie maakt met zijn vader. Zijn beste vriend heeft in deze wereld een hekel aan hem.

Margaretha van Andel kiest voor haar tweede jeugdboek geen origineel thema. Menig boek en film heeft het onderwerp´wat als ik een andere beslissing had genomen´ uitgewerkt . Gelukkig gebruikt Van Andel deze kapstok kundig en heeft ze een spannend goed geschreven boek afgeleverd.
In het boek lopen twee verhalen parallel: het verhaal van Daniël in zijn nieuwe wereld en het verhaal hoe hij daar terecht is gekomen. Daniël worstelt met zijn andere zelf en dat dwingt hem typische pubervragen te overdenken: wie ben ik nu echt, wie wil ik zijn en wat heb ik daarvoor over. Daniël wil er niet aan dat hij een rotte appel is, hij ziet zichzelf liever als een appel met een paar vlekjes op de schil. De lezer wil dat best aannemen, maar vraagt zich ondertussen af of hij echt, zoals afgesproken, zal terugkeren naar zijn bestaan in een rolstoel. Of laat hij dit leven liever aan de andere Daniël die noodgedwongen zijn plaats heeft ingenomen? Het verhaal neemt aan het einde een onverwachte wending.
Margaretha van Andel, die onder de naam Emma van Andel diverse kinderboeken schreef, is een schrijfster met een soepele pen. Ze geeft Daniël een geloofwaardige stem in beide werelden. Ik is een prachtig boek voor vijftien plussers dat een plaats verdient in de mediatheken van middelbare scholen.

Ik
Margaretha van Andel


Lemniscaat, 2014     €16,95

Andere boeken van Van Andel op kinderboekenpraatjes: