Lijst Home‎ > ‎

Ik ben de sterkste

Geplaatst 19 jan. 2011 04:25 door susan *
De zestienjarige ik-persoon uit het boek Ik ben de sterkste is ronduit een etterbakkie. Hij heeft een grote bek, slaat erop los en jaagt menigeen op de kast. Nou zit het leven hem ook niet mee, hij verwoordt het zelf als volgt: ´bedreigd door een alcoholische vader die liever lui was dan moe, broer van een geschifte slotzuster, zoon van een moeder die er vandoor was met een jonge pompbediende.´
Lichtpuntje in zijn bestaan  is de mooie Chiara, zij wijst zijn aandacht vaak af, maar komt ook voor hem op. Ze slaat hem knock out een stapel wit brood in, maar ze brengt hem ook naar het ziekenhuis als hij bloedend in elkaar geslagen op straat ligt.

Christian Frascella (Turijn, 1973) weet de ik-persoon toch sympathiek te maken, zonder zijn karakter geweld aan te doen. De ik-persoon heeft lef, waarmee hij respect afdwingt. Als hij weet dat hij in elkaar geslagen gaat worden omdat hij de motor van de plaatselijke sportieve held heeft beschadigd, is hij weliswaar bang maar gaat desondanks vol de confrontatie aan: ´Oké, zei ik, ´Ik was het. Ik beken. En kun je je een hamer voorstellen?´´Wat bedoel je daar nou weer mee?´
´Dat als ik een hamer bij de hand had gehad én iets meer tijd, ik die rotmotor van je zo had toegetakeld dat zelfs de autosloper er geen fatsoenlijk onderdeel meer uit kon redden´.


De ik-persoon houdt zich staande met zijn grote bek, zijn lef en intelligentie. Als het noodlot zijn familie treft lijkt hem dit wat zachter te maken. Eerst omschrijft hij zijn zus als goor, klein en doodsbang ´Ik kreeg haast zin om een arm om haar heen te slaan, zo klein en bang was ze, maar natuurlijk deed ik dat niet. Dat was niets voor mij. En trouwens ze was echt goor´. Deze gebruikelijk observatie slaat om als hij haar kwetsbaarheid ziet ´ze was alleen maar klein en niet zo intelligent in een wereld waarin je groot en slim moest zijn, zoals ik, om het te redden´.

Ik ben de sterkste is een goedgeschreven boek met een opmerkelijke verteller die bij alles uitschreeuwt´Ik ben de sterkste´ en daar een heel eind mee lijkt te komen. De rake observaties van zijn omgeving, de met humor omschreven omstandigheden waar hij zich uit moet redden en zijn koppige doorzettingsvermogen maken de ik-persoon tot een fascinerende hoofdpersoon.

Een minpuntje is de kaft van het boek waarop een stoer jongetje staat dat onmogelijk de bijna volwassen hoofdpersoon kan zijn. De boekverkopers zullen er nog een zware dobber aan hebben om dit boek aan ´de young adults´ te slijten. Jammer, want het is een prachtig boek.

Ik ben de sterkste
Christian Frascella
 
Moon, 2010 € 16,95