Lijst Home‎ > ‎

Ik ben een kat! - Galia Bernstein

Geplaatst 18 apr. 2018 04:22 door susan *   [ 18 apr. 2018 04:23 bijgewerkt ]

Ik ben een kat, net als jullie’ beweert de kleine kat Simon. Dit zullen de meeste lezers geen opzienbarende uitspraak vinden, maar de dieren waartegen Simon spreekt zijn met stomheid geslagen. Dat duurt echter niet lang, want al snel barsten Leeuw, Jachtluipaard, Poema, Panter en Tijger in lachen uit. Hoe verzint die kleine kat het.
Leeuw legt het de kleine opschepper uit: ‘Jij? Een kat? Doe niet zo gek, kleintje. Jij kunt geen kat zijn want ík ben een kat, en je lijkt helemaal niet op me. Katten hebben manen en een kwast aan het puntje van hun staart, en als ze brullen dan beeft iedereen want ze zijn de koning van alle dieren’.
    Ook de anderen hebben zo hun argumenten waarom Simon onmogelijk een kat kan zijn. Volgens Jachtluipaard zijn katten lange sierlijke dieren en geen kleine dikkerdjes, Panter is van mening dat er alleen zwarte katten bestaan en Tijger beweert dat katten groot, sterk en heel erg oranje zijn.    Maar Simon laat zich niet uit het veld slaan, hij komt met sterke tegenargumenten.

Ik ben een kat!
is een prentenboek dat speelt met het gegeven dat je op elkaar kunt lijken en toch kunt verschillen. In soepele taal bepleiten de verschillende katten hun zaak. De grote katten leggen daarbij de nadruk op de verschillen, waar Simon meer oog heeft voor de overeenkomsten. Simon weet de grote katten aan het twijfelen te brengen door hun eigen argumenten tegen hen te gebruiken. Uiteindelijk trekt hij aan het langste eind.
    Niet alleen in de tekst gaat het over verschillen en overeenkomsten, ook op de illustraties is dit een belangrijk thema. Als in de tekst de verschillen benoemd worden zien we op de illustraties dat de beweringen waar zijn, maar we zien ook dat Simon toch op de grote katten lijkt. Zo kan ook hij een indrukwekkende dreigende houding aannemen of net als Panter volkomen relaxt over een tak hangen.
    Galia Bernstein, geboren en opgegroeid in Israël en nu wonend in New York, heeft een realistische stijl. Met uitvergrotingen en originele perspectieven benadrukt ze de diverse eigenschappen en stemmingen. Zo is Leeuw indrukwekkend groot afgebeeld en ook de eigenschappen van Tijger worden overtuigend neergezet; hij past nauwelijks nog op de pagina. Dat Simon zich niet laat intimideren wordt onder andere duidelijk als we hem zijn zaak zien bepleiten voor de groep grote katten. Van die grote katten zien we alleen de achterkant van hun hoofd en Simon is daarmee vergeleken maar een klein opdondertje. Toch drukt alles aan hem zelfvertrouwen uit, hier zit een kat die weet dat hij met goede argumenten gaat komen.
    Bernstein tekent nauwelijks achtergronden, de dieren zijn in grote witte vlakken gezet waar soms met enkele lijnen een paar grassprieten of takken aan toegevoegd worden. De kleuren zijn warm en levensecht.

Ik ben een kat! gaat over overeenkomsten en verschillen, zelfvertrouwen en argumenteren. Een aantrekkelijk prentenboek vol leuke grote en kleine katten.

Ik ben een kat!
Galia Bernstein, vertaald door Studio Bos

Leopold, 2018     € 14,99