Lijst Home‎ > ‎

Ik ben Harry Vink - Alexis Deacon

Geplaatst 26 jan. 2015 02:38 door susan *   [ 28 jan. 2015 01:10 bijgewerkt ]

Harry Vink doet wat alle andere vinken doen: hij maakt vinkenherrie, zegt elke ochtend´goedemorgen´, iedere middag ´goedemiddag,´s avonds zegt hij ´goedenavond´en ´s nachts ´welterusten´. Het vinkenleven is overzichtelijk en wordt enkel verstoord als het Beest komt die graag een vinkje verschalkt.
En dan wordt Harry Vink op een nacht wakker in het donker en in de stilte. Hij hoort iets, hij hoort zijn gedachten:´Ik ben Harry Vink`. Hij heeft nog meer gedachten. Leuke gedachten. Hij ziet bijvoorbeeld voor zich hoe hij het Beest verslaat en denkt ´Ik ben geweldig´. De volgende ochtend komt het Beest en Harry besluit dat het tijd is om te laten zien hoe geweldig hij denkt te zijn.

Alexis Deacon en Viviane Schwarz zijn in Nederland nog niet erg bekend, maar wonnen in Groot Brittannië diverse prijzen. Van Viviane Schwarz verscheen in 2008 het erg leuke interactieve voorleesboek Er zitten katten in dit boek, wat helaas in Nederland vrijwel onopgemerkt bleef (in Engeland is onlangs het derde deel verschenen).
Schwarz tekent Harry en de andere vinken op weergaloze wijze. De vinkenlijfjes bestaan uit vingerafdrukken en zwarte lijnen geven de rest aan. Met deze eenvoudige middelen weet Schwarz veel uit te drukken. Haar illustraties zijn ook grappig, zoals de twee piepkleine vinkenpootjes die nog net uit de bek van het Beest steken, of de gedachten van de vinken die ontdekken wat ze allemaal kunnen bedenken. Het Beest is met waterverf getekend in zachte pastelkleuren die al doen vermoeden dat het Beest minder gewelddadig is dan het schijnt.
Het verhaal van Harry prikkelt de fantasie, het is immers heerlijk om alles te kunnen denken wat je wilt. Maar Harry komt keihard in aanvaring met de werkelijkheid: al denkt hij geweldig te zijn, het Beest eet hem toch op. Op de pikzwarte bladzijden die dan volgen zien we dat Harry nog steeds naar zijn gedachten luistert, maar dat zijn nu wel sombere en filosofische gedachten:´Wie ben ik? Ben ik wel Harry Vink? Ik denk dat ik iets ben. Ik besta.´ Als het stil wordt in zijn hoofd hoort hij de geluiden van het Beest en ook zijn gedachten. Harry besluit dat het tijd is om het Beest op andere gedachten te brengen.
Op lichtvoetige wijze, die ook toegankelijk is voor kinderen, speelt Deacon met Descartes´ beroemde uitspraak ´Ik denk, dus ik ben´. Het verhaal laat zien dat gedachten vrij zijn en kunnen leiden tot het uitproberen van nieuwe dingen.
Ik ben Harry Vink is op alle fronten geslaagd. Het heeft een verhaal met inhoud dat geschikt is voor alle leeftijden en het is op originele en grappige wijze geïllustreerd. Harry Vink is inderdaad geweldig.

Ik ben Harry Vink
Alexis Deacon (tekst, vertaald door Jesse Goossens) & Viviane Schwarz (ill)

Lemniscaat, 2015     € 14,95