Lijst Home‎ > ‎

Ik ben Krik, Krik ben ik - Hanna Kraan

Geplaatst 24 feb. 2012 05:09 door susan *   [ 9 mrt. 2012 01:45 bijgewerkt ]
Eekhoorn Krik is op zoek naar een nieuw onderkomen en ziet een goede woonboom in een tuin. De boom is nog vrij en Krik neemt er zijn intrek. In de tuin wonen nog twee dieren: Domper de pad en Melle de merel. Domper is niet erg gesteld op gezelschap, hij woont in een steen en heeft twee bordjes op de deur gespijkerd: Voor 12 uur niet storen en Na 12 uur niet storen. Melle is, naar eigen zeggen, een groot zanger en vooral met zichzelf bezig. Domper en Melle ruziën vaak, maar met de komst van de vrolijke Krik groeien de dieren naar elkaar toe.
Krik is niet in de eerste de beste tuin terecht gekomen, het is de tuin van de Keizer en zijn vrouw, want dat valt te lezen op het bordje op de deur: M. Keizer. Er zijn ook twee kinderen: Petje en Staartje.
De dieren in de tuin zorgen goed voor de Keizer en zijn familie, ze vinden verloren dingen terug, geven een cadeautje bij een verjaardag en beschermen een vergeten boek op de tuintafel tegen de regen. De dieren kunnen echter niet alles waarderen wat de Keizers tuin doen. Als opa gaat roken onder de boom van Krik dan wordt hij verjaagd en een tuinfeestje moet ook niet te lang duren.
De verhalen in het boek lopen bijna synchroon met een kalenderjaar. Krik komt in het voorjaar in de tuin wonen en ziet de Keizer paaseieren in de tuin verstoppen. Als het jaar ten einde loopt zet de familie tot Kriks grote verbazing, een boom in de kamer. In de winter maakt Krik een eekhoornsneeuwpop en als het voorjaar weer aanbreekt krijgt hij zin in een mooi nieuw spel, een ´krikspel´.
De ontwapenende Krik brengt het beste boven in Domper en Merel en dat leidt er toe dat in het laatste verhaal op feestelijke wijze de ´niet storen´ bordjes van Dompers huis worden verwijderd.

Hanna Kraan (1946-2011) debuteerde in 1990 met de Verhalen over de Boze Heks. Het eerste boek over Krik kwam in 2005 uit. De verhalen over Krik, Melle en Domper zijn vlot geschreven en hebben een humor die goed aansluit bij jonge kinderen. De norse Domper wordt vaak door Krik gestoord, die daar altijd een excuus voor heeft ´ik kom niet storen, ik kom iets vragen´ of ´ik kom niet storen, ik kom je uitnodigen´. De kinderen Keizer zijn dol op de dieren in de tuin en in tegenstelling tot hun ouders willen zij wel geloven dat de dieren bijzondere dingen doen. De vreemde gebeurtenissen in de tuin zijn echt iets om over gniffelen als lezer, want alleen de lezer weet waarom de dikste pannenkoek ineens verdwenen is, waarom er toch steeds weer dennenappels op het gras liggen en hoe het komt dat een van de pas geplante viooltjes ineens naast een steen achter in de tuin staat.
De karakters van de dieren zijn sterk neergezet en niet eenzijdig. Vrolijke Krik die zijn eigen Krikliedjes maakt en vol zit met spannende ideeën kan ook chagrijnig zijn, als zijn nachtrust verstoord wordt bijvoorbeeld. Domper is eigenlijk eenzaam en hij heeft een zwak voor Krik. De eekhoorn vindt het vanzelfsprekend om Domper bij het wel en wee van de Keizer en zijn familie te betrekken. Domper blijkt het geweten van de drie dieren te zijn, hij wijst Krik er bijvoorbeeld op dat hij een gevonden ringetje van Staartje niet kan houden.
De opschepperij van Melle loopt als een rode draad door de verhalen en wordt daardoor extra grappig. Daarnaast is Melle een rots in de branding als er een moeilijke opdracht tot een goed einde moet worden gebracht en hij blijkt meer dan eens een goede vriend. Uiteindelijk zijn de drie heel verschillende dieren met hun eigenaardigheden aan elkaar verknocht en dat is hartverwarmend.

De verhalen over Krik en zijn vrienden verschenen eerder in drie boeken met zwart wit illustraties van Mies van Hout. Deze boeken zijn in dit grote voorleesboek opgenomen, alleen de illustraties zijn opnieuw gemaakt. En hoe!
Mies van Hout heeft nu in kleur geïllustreerd en het is een feest van schoonheid. Soms kiest ze voor de oorspronkelijke illustratie die dan in kleur is uitgevoerd, maar vaker heeft ze ervoor gekozen een nieuwe illustratie te maken. Het kleurgebruik is prachtig.
De getoonde activiteiten ondersteunen het verhaal, zo laat Van Hout overtuigend zien hoe een eekhoornsneeuwpop er uit ziet en hoe een krikspelletje gespeeld wordt.
 
Ik ben Krik, Krik ben ik is een heerlijke voorleesbundel die in menig gezin heel wat jaartjes mee zal gaan.
 
 
Ik ben Krik, Krik ben ik
Hanna Kraan (tekst) en Mies van Hout (ill)
 
Lemniscaat, 2011     € 19,95