Lijst Home‎ > ‎

Ik ben ongesteld, so what? - Clara Henry

Geplaatst 21 jul. 2016 03:27 door susan *   [ 21 jul. 2016 03:27 bijgewerkt ]

Menstruatie is een onderwerp dat maar weinig aandacht krijgt. De Zweedse vlogger Clara Henry (1994) is dat ook opgevallen en ze besloot het onderwerp te bespreken op haar populaire vlog. Dat heeft ze geweten. Het riep een storm van reacties op van haatmails tot liefdesverklaringen. Na twee menstruatievlogs werd ze in de sociale media al aangeduid als ´Menstruatie Clara´ en werd ze gezien als ´dat meisjes dat het altijd over menstruatie heeft´. Maar Clara liet zich niet uit het veld slaan, ze verzamelde kennis over het onderwerp en schreef het boek Ik ben ongesteld, so what? In Zweden werden er binnen enkele maanden 40.000 exemplaren van verkocht.

Clara Henry heeft een mooie balans gevonden tussen praktische informatie en het bespreken van gevoelens en beeldvorming rond ongesteld zijn. Ze legt uit wat menstruatie is, ze bespreekt PMS en de onderschatte ziekte endometriose (die ook in Nederland vaak pas na drie tot zeven jaar gediagnosticeerd wordt en toch vaker voorkomt dan kanker of diabetes) en ze geeft een overzicht van de verschillende menstruatieproducten.
Menstrueren roept tal van gevoelens op, zowel bij vrouwen als bij mannen. Henry bespreekt onder andere het dubbele gevoel rond de eerste ongesteldheid: veel meisjes willen ongesteld worden om erbij te horen, maar vrezen het onbekende. Ook schenkt ze aandacht aan het fenomeen dat veel vrouwen slechts fluisterend over hun ongesteldheid spreken en zich doodschamen als ze op weg naar de wc betrapt worden met een tampon in de hand.
De beeldvorming rond menstruatie wordt mede bepaald door de media, bijvoorbeeld in reclames over maandverband. Daarin wordt niet gesproken over ongesteld zijn of bloed, maar wordt in bedekte termen en met blauwe vloeistof nut en noodzaak van het product over het voetlicht gebracht en zo wordt het beeld dat de menstruatieperiode iets is om alleen in bedekte termen over te spreken bevestigd.
De informatie wordt plezierig uitgeserveerd. Henry schrijft zoals ze praat, vlot en to the point. Het boek staat vol met handige en praktische lijstjes om menstruatieproblemen te lijf te gaan. Er zijn onder andere tips hoe je je kunt voorbereiden op de eerste menstruatie, tips hoe je met menstruatiepijn om kunt gaan, tips om van menstruatieschaamte af te komen, lijstjes met slimme antwoorden op seksistische opmerkingen, lijstjes die menstruatiemythes ontkrachten en tips voor als je ongesteld bent en met iemand naar bed wilt.
Het boek heeft een vrolijke speelse lay-out. Kleine tekeningen, en foto´s van Clara Henry maken het tot een uitnodigend boek.

Ik ben ongesteld, so what? is een uitstekend boek boordevol zinvolle informatie die luchthartig wordt opgediend. De stijl en toon van het boek richt zich op een jonge doelgroep, maar eigenlijk is dit boek een musthave voor iedere vrouw (en een aanrader voor mannen).

Ik ben ongesteld, so what?
Clara Henry (tekst, vertaald door Femke Blekkingh-Muller) en Li Söderberg (opmaak en illustraties) 

Gottmer, 2016     € 15,95