Lijst Home‎ > ‎

Ik geef je de zon - Jandy Nelson

Geplaatst 25 mrt. 2015 05:36 door susan *   [ 25 mrt. 2015 05:43 bijgewerkt ]

De tweeling Noah en Jude zijn dertien jaar als het verhaal begint. Noah is een dromerige jongen die aan een stuk door tekeningen maakt, een jongen die met paarden praat, verliefd wordt op Brian en voor zijn zus op hun verjaardag de maan door het raam naar binnen trekt. Jude daarentegen is een meisje met hordes vrienden en vriendinnen, ze hangt rond op strand, ze houdt van surfen, ze draagt uitdagende korte rokjes en wil vrijen met een van de populaire jongens.
Op een dag vat hun moeder het plan op dat de tweeling zich moet inschrijven aan de vooropleiding van de kunstacademie. Zij zal hen helpen een goede portfolio samen te stellen. Noah barst van het talent en maakt prachtige dingen. Jude voelt zich tekort schieten en is jaloers op de waardering die Noah van hun moeder krijgt. 
Drie jaar later: Noah is keurig gekleed, hij gaat om met de populairste jongens en meisjes, hij bezoekt feestjes, hij houdt van meisjes en zet geen potlood meer op papier. Jude daarentegen leeft teruggetrokken, ze heeft geen vrienden, ze praat voornamelijk met overleden familieleden, ze heeft ´jongensoogkleppen´ op en ze zit op de vooropleiding van de kunstacademie. Noah en Jude zijn vervreemd van elkaar, er staat´een muur van schrikdraad tussen hen´. Het keerpunt in hun beider levens ligt op het moment dat hun moeder omkwam bij een auto-ongeluk. 

Ik geef je de zon is het tweede boek van Amerikaanse schrijfster Jandy Nelson. Ook haar eerste boek, De hemel begint bij je voeten (Moon, 2010) kwam in Nederland uit. Dit tweede boek is echter van een andere klasse. Op ingenieuze wijze bouwt Nelson het verhaal over de tweeling op. Om en om krijgen ze het woord. Noahs hoofdstukken dragen de titel Het onzichtbare museum. In woorden wordt het museum geschetst waar alle kunstwerken hangen die Noah continue voor zich ziet, maar niet maakt. Hij vertelt over de gebeurtenissen voor en vlak na de dood van hun moeder. Jude´s verhaal krijgt als hoofdstuktitel De geschiedenis van het geluk en beschrijft haar ervaringen met (on)geluk. Haar verhaal begint bij het voornemen een beeld uit graniet te hakken omdat dit de enige manier is waarop ze met het verleden kan afrekenen. Ze weet door te dringen tot de excentrieke beeldhouwer Guillermo die haar tegen alle verwachtingen in als leerling accepteert. Bij haar nieuwe leraar woont Oscar en zij valt als een blok voor deze charmante Engelse jongen.
De geraffineerde verhaalopbouw houdt de spanning tot de laatste bladzijden vast. Al vertellend wordt duidelijk dat impulsieve handelingen grote gevolgen hebben gehad. Ook beschrijft Nelson hoe moeilijk het is om emoties met elkaar te delen. Als er dan een ramp gebeurt, in dit geval het overlijden van de moeder, kan een extreme verwijdering van degene van wie je het meeste houdt het gevolg zijn. Die verwijdering tussen Noah en Jude wordt prachtig en beklemmend beschreven. ´Zijn ziel heeft zich teruggetrokken in zijn loopgraaf´ zegt Jude over haar broer en dat vindt ze vreselijk.´Want het ergste wat Noah ooit kon gebeuren is gebeurd. Hij is normaal is geworden. Zijn steekjes zitten vast´. Maar Jude kan er niet met hem over praten.
Gewoon pubergedrag, zoals met lagen make-up en een te korte rok de deur uit gaan, krijgt door de plotselinge dood van moeder een te grote lading. Jude kan zich maar niet losmaken van haar moeders laatste vraag ´is dit de persoon die je wilt zijn?´. En er speelt meer, Jude en Noah hebben geheimen voor elkaar die zwaar op hen drukken.Toch blijft in dit web van onvermogen en onbegrip de liefdevolle verbondenheid tussen de tweeling voelbaar.
Liefde speelt, naast het verhaal van teleurstelling en spijt, een grote rol in het verhaal. Niet alleen beschrijft Nelson hoe verbonden de tweeling is en blijft en hoeveel ze van hun moeder hielden, ze beschrijft ook zeer overtuigend hoe groot en mooi een eerste liefde is;´Het geeft me zo´n blij gevoel in mijn borst, zo´n bijna onverdraaglijk blij gevoel. Paarden-in-de-rivier-springend-blij.´ 
Nelson is een geweldige schrijfster. Haar boek staat vol met prachtige beeldspraken, mooie dialogen en ook humor ontbreekt niet. Dat maakt Ik geef je de zon een van die boeken waarvan je helemaal in de ban raakt en die je in één ruk wilt uitlezen. Echt een prachtig boek.

Ik geef je de zon
Jandy Nelson (vertaald door Aimee Warmerdam )

Blossom Books, 2015     € 18,99