Lijst Home‎ > ‎

Ik hou van jou Papa Brom - Mark Sperring

Geplaatst 15 jun. 2015 01:54 door susan *   [ 15 jun. 2015 01:54 bijgewerkt ]

Beertje Pip en zijn vader Brom leerden we vorig jaar vlak voor Pips verjaardag kennen in het prentenboek Hoeveel nachtjes tot mijn verjaardag? De lezer kon daarin meeleven met Pip die zo graag jarig wilde zijn. Ik hou van jou Papa Brom is weer een prentenboek over een feest, ditmaal Vaderdag,´de dag dat alle bosbewoners een speciale dag voor hun vader organiseren om hem te bedanken voor alle lieve dingen die hij voor hen doet.´
Als Pip ontwaakt wil hij snel zijn vader wakker maken. Net op tijd ziet hij een briefje. Op het briefjes staat dat het een heel speciale dag is´en misschien mag iemand wel uitslapen´. Pip kan zich niet herinneren wat er ook alweer zo speciaal is aan de dag. Er is maar een manier om daar achter te komen: papa wakker maken en het vragen. Maar voor papa antwoord kan geven zegt Pip dat hij het toch liever zelf wil bedenken. Hij ziet aan een feestelijk spandoek dat de speciale dag iets met papa Brom te maken heeft.
Papa Brom en Pip gaan takken zoeken en vertrekken daarna met een gevulde rugzak naar het meer. Met een bootje steken ze over naar een eiland waar ze een kampvuur maken en marshmallows roosteren. Opeens weet Pip het weer: het is Vaderdag.

De twee prentenboeken over Pip en zijn vader lijken op elkaar. Er zijn verschillende scènes die in beide boeken voor komen. Zo beginnen ze met de scène dat Pip uit zijn bed springt en op zijn slapende vader afstormt in een kamer waar boeken op de grond liggen die te maken hebben met het verdere verloop van het verhaal. Ook staat in beide boeken een spread waarin de tekeningen in een beweeglijke draaiende compositie staan. Kinderen zullen van deze herhalingen genieten.
Het verhaal wringt een beetje, want het is toch raar dat Pip al de leuke dingen die hij met zijn vader heeft afgesproken binnen een dag is vergeten. Ook het feit dat hij al een briefje kan lezen sluit niet echt aan bij de doelgroep. Als Pip dan eindelijk weet dat het Vaderdag is wordt het verhaal wat sentimenteel als Papa Brom en Pip uitspreken dat ze veel van elkaar houden.
De tekeningen van de Franse illustrator Sébastien Braun, die in Londen woont, maken veel goed. Pip en zijn vader zijn echte knuffelberen die een scala aan gezichtsuitdrukkingen laten zien. De slaperige papa Brom op de rand van het bed die probeert naar zijn opgewonden kind te luisteren is grappig en heel herkenbaar. De omgeving, waarin veel valt te ontdekken, is in warme kleuren neergezet. De oplettende lezer ziet dat Papa Brom de hele dag door een vlieg wordt gevolgd. Even lijkt de vlieg te worden opgegeten, maar op de allerlaatste pagina ziet de lezer dat het zoemende beestje aan de kikker is ontsnapt.

Ik hou van jou Papa Brom is een aandoenlijk prentenboek over een vader en een kind die duidelijk veel van elkaar houden.

Ik hou van jou Papa Brom
Mark Sperring (tekst, vertaald door Mariella Manfré) en Sébastien Braun (ill)


De Vier Windstreken, 2015     € 14,50

Andere boeken van Mark Sperring op kinderboekenpraatjes: