Lijst Home‎ > ‎

Ik hou zo van de Gouden Boekjes

Geplaatst 6 jan. 2011 04:48 door susan *
´Helden zijn het, Geert Lubberhuizen en Wim Schouten, de twee directeuren van De bezige Bij die kort na de Tweede Wereldoorlog door middel van een ´transatlantisch schier onverstaanbaar telefoongesprek´de Gouden Boekjes naar Nederland haalden´.


Zo begint Joke Linders haar boek over de geschiedenis van de Nederlandse Gouden Boekjes. Helden waren het zeker, want zestig jaar later betovert de serie haar lezers nog altijd. Van een Gouden Boekje weet je wat je kunt verwachten: ´een eenvoudig, niet al te gelaagd verhaal dat zich goed laat voorlezen, met tekeningen die net als de tekst bevestigen dat het leven de moeite waard is´.

In 1942 verschenen in de Verenigde Staten de eerste 12 titels in een gewaagd nieuw concept. De boekjes waren goedkoop, hadden kwaliteit en waren in grote getale makkelijk verkrijgbaar. Het concept werd een groot succes, mede door de uitgekiende promotie en de gunstige voorwaarden voor de boekhandels.

In 1953 verschenen de eerste Nederlandse Gouden Boekjes, zes stuks . Deze titels behoren nog steeds tot de meest geliefden van de serie, zoals Pietepaf, het circushondje, Poes Pinkie en de Vijf brandweermannetjes. Annie M.G. Schmidt en Han Hoekstra werden aangezocht om een een keuze te maken uit de Amerikaanse titels en de boekjes te vertalen.

In de jaren vijftig waren de gouden boekjes opzienbarend, ze gaven een eigentijdse kijk op het populaire Amerika, het land van onze bevrijders, het land van de onbegrensde mogelijkheden: snelle gele taxi’s, reusachtige brandweerwagens en hoogbouw in de stad.

Daarnaast waren er de verhalen waarin dieren en soms ook voorwerpen, bijvoorbeeld een koekemannetje, de hoofdpersoon zijn. De dieren hebben doorgaans een duidelijk karakter en ook ´de moraal van het verhaal´ is overzichtelijk: bijvoorbeeld de kleine mag niet onderschat worden (Plofje de olifant) of Boontje komt om zijn loontje (Het Koekemanntje). Joke Linders besteedt in haar boek uitgebreid aandacht aan de schrijvers en illustratoren van de vele onvergetelijke verhalen en tekeningen. In de Verenigde Staten werden goede, maar relatief onbekende illustratoren in dienst genomen. Richard Scarry was een van hen en Tibor Gergely die onder andere de gele taxi tekende en Sloffie Sleepboot.

Een volledig hoofdstuk is gewijd aan het Nederlandse gouden boekje Wim is weg. Het boekje kwam in 1959 uit en is erg geliefd. Het werd gemaakt als eindexamenproject voor de Kunstnijverheidsschool door Rogier Boon en is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Even leek het erop dat De Gouden Boekjes op sterven na dood waren toen uitgeverij De Bezige Bij in 2000 besloot te stoppen met de serie en de restanten bij De Slegte belandde. Daar ontstond een ware run op de laatste verkrijgbare boekjes. Uitgeverij Rubinstein nam de licentie over en vanaf 2002 geven zij de serie weer uit. Oude populaire titels zijn weer verkrijgbaar, nieuwe deeltjes worden vertaald en ook eigen Nederlandse boekjes worden in de Gouden Boekjes Reeks opgenomen.

Na zestig jaar leeft Het Gouden Boekje nog volop, als nostalgische herinnering en als voorleesboekjes voor kinderen en kleinkinderen.

Ik hou zo van de Gouden Boekjes
Joke Linders

Rubinstein, 2010  € 24,95