Lijst Home‎ > ‎

Ik kan nog steeds niet vliegen - Anna Woltz

Geplaatst 11 mei 2012 06:16 door susan *   [ 25 dec. 2012 03:21 bijgewerkt ]
Anna Woltz (1981) begon al op jonge leeftijd met schrijven, Ik kan nog steeds niet vliegen is al haar zeventiende boek. Het boek is opgedragen aan haar vader; zijn reis naar Denemarken in de zomer van 1945 inspireerde haar tot dit verhaal. 
 
Luuk is dertien jaar als hij na de hongerwinter zijn schamele bezittingen inpakt voor een verblijf van drie maanden in Denemarken. Daar zal hij bij een Deense familie mogen aansterken. Een groot aantal kinderen vertrekt voor de eerste etappe van de reis met een bus. Ook Ida gaat mee, hoewel ze eigenlijk niet wil, ze wil haar moeder, broertjes en zusjes niet alleen laten. Ida en Luuk komen samen op een Deense boerderij terecht. Luuk geniet van het heerlijke eten en de boerderijactiviteiten, ook valt hij als een blok voor de zestienjarige dochter van de boer.
Ida past zich minder makkelijk aan, ze wil niet veel eten en maakt weinig contact. Als er een nieuw paard op de boerderij komt, een Duits paard, ontfermt Ida zich over het schichtige dier. Ze weet dat het paard haar begrijpt en haar zal helpen om te bewijzen dat haar vader nog leeft. 
 
Anna Woltz weeft de diverse thema´s in het verhaal schijnbaar moeiteloos in elkaar: de spanning om drie maanden op een plaatst te gaan wonen waar alleen Deens gesproken wordt, de verbazing over het heerlijke eten en de verwondering over andere gewoonten. Daarnaast hebben de spontane Luuk en de stille Ida ieder hun geheimen. Woltz suggereert hun verleden eerder dan dat ze uitgebreid beschrijft wat de kinderen parten speelt. Luuk en Ida verschillen in de manier waarop ze omgaan met de gebeurtenissen uit de oorlog: Luuk wil zo snel mogelijk alle narigheid vergeten, Ida laat het verleden minder makkelijk los.

Het verhaal wordt afwisselend door Luuk of Ida verteld. Het zijn beide vertellers met een duidelijke eigen stem. Woltz schrijft korte zinnen en mooie geloofwaardige dialogen waarin met weinig woorden veel wordt gezegd. De schrijfster vult ook niet alles voor de lezer in, naarmate het verhaal vordert wordt vanzelf een en ander duidelijk en kan de lezer achteraf een aantal uitspraken of handelingen beter begrijpen. Tussen de regels door sijpelt het leed van de Tweede Wereldoorlog het verhaal binnen, bijvoorbeeld in de beschrijvingen van de verwoestingen of in de onuitgesproken angsten van Luuk en Ida. Het verhaal neemt de lezer makkelijk mee en weet de aandacht goed vast te houden.
Anna Woltz stoomt op om een van onze beste schrijfsters te worden. Ook nu weer heeft ze in haar heldere lichte stijl een prachtig boek afgeleverd. 

Ik kan nog steeds niet vliegen
Anna Woltz
 
Leopold, 2012     € 14,95
 
Andere boeken van Anna Woltz op kinderboekenpraatjes: