Lijst Home‎ > ‎

Ik ken al 25 bomen en struiken - Björn Bergenholtz

Geplaatst 28 okt. 2012 04:19 door susan *

Op een dag ontdekken kinderen dat bomen namen hebben. Een boom kan een berk zijn, of een beuk, een populier of een kastanje. Een kastanjeboom is in de herfst snel te herkennen, daar vallen immers die leuke kastanjes vanaf en bovendien heeft de boom een opvallend blad. Maar welke boom stuurt in de herfst zijn kleine propellers op ons af en van welke bomen kun je de vruchten eten? Het antwoord op al deze vragen, en meer, is te vinden in het boekje Ik ken al 25 bomen en struiken van Björn Bergenholtz. Het is het bomendeel uit de serie ´Ik ken al 25...  `, een serie boeken over het herkennen van verschillende soorten in de natuur. 

De informatie wordt overzichtelijk aangeboden. Per bladzijde wordt een boom besproken. In de tekst zijn leuke feiten over de bomen te vinden, bijvoorbeeld dat een eik wel 1000 jaar oud kan worden, dat van lindetwijgen manden en hekken gemaakt kunnen worden en dat het eten van jeneverbessen tegen de pest beschermt. Veel aandacht is er voor de determinatie: waaraan kun je de boom herkennen. Het boekje toont geen afbeelding van de hele boom en dat is een gemis, in de winter is het boekje onbruikbaar. Wel zijn de bladeren en vruchten duidelijk weergegeven in gekleurde illustraties. Een enkele keer is ook te zien hoe het blad verkleurt in de herfst. 

De herfst is een goede periode om namen van bomen te leren kennen omdat de bladeren deels nog aan de bomen zitten en de bomen hun vruchten (eikels, kastanjes, hazelnoten) volop laten vallen. De herfst is ook de aangewezen periode om paddenstoelen te zoeken. In dezelfde serie is het deel Ik ken al 25 paddenstoelen en bessen verschenen. In de teksten wordt voornamelijk aandacht besteed aan de vraag of de paddenstoelen eetbaar of giftig zijn. De meeste paddenstoelen mogen in Nederland overigens niet geplukt worden omdat ze beschermd zijn.

Beide boekjes zijn leuk om in huis te hebben als er regelmatig een boswandeling wordt gemaakt. Het zoeken en vinden van de juiste soortnaam is een leuke bezigheid.

Ik ken al 25 bomen en struiken/ Ik ken al 25 paddenstoelen en bessen
Björn Bergenholtz 

Gottmer, 2012     €8,95 per deel