Lijst Home‎ > ‎

Ik wil een knuffel - David Melling

Geplaatst 8 dec. 2012 02:36 door susan *   [ 9 dec. 2012 07:40 bijgewerkt ]

Dorus, een grote bruine beer wordt wakker in zijn diepe donkere grot. Hij gaapt eens en weet direct waar hij zin in heeft: een knuffel. Hij wriemelt zich uit zijn pyjama, borstelt zijn vacht, slaat een sjaal om en gaat op zoek. Dorus weet wat de fijnste knuffels zijn: die zijn groot, lang en zacht. Maar de grote steen, de lange boom en een bed van bonte bladeren zijn helemaal niet fijn om te knuffelen. Wanhopig zoekt Dorus verder, maar het wil maar niet lukken: de schapen lopen weg en een poging een uil te knuffelen loopt dramatisch af. Gelukkig weet konijn verdere rampen te voorkomen. Hij brengt Dorus naar een donkere grot waar net iemand wakker wordt die de fijnste knuffel kan geven die er bestaat. Zijn moeder natuurlijk. 

David Melling, succesvol auteur en illustrator, voegt met Dorus
 ( Hugless Douglas is zijn oorspronkelijke naam) een heerlijk nieuw personage aan zijn oeuvre toe. Dorus is een grote aandoenlijke knuffelbeer die met zijn zoektocht al snel je hart verovert. Melling is een meester in het tekenen van gemoedstoestanden: verwachting, teleurstelling, verbazing, boosheid, het komt allemaal voorbij. Het kleurgebruik is prettig en Melling tekent met ´swung´: levendig en vol beweging. De illustraties hebben grappige details. Zo slaapt Dorus met een beertje in bed en is er na de afgedwongen knuffelpartij met de schapen nog een slachtoffer aan zijn vacht blijven hangen. 

De tekst, vertaald door Rindert Kromhout, is speels en rijk. Zo is er sprake van een ´kroelstaart´ en een ´knuffelkonijn´ . Ook de herhalende klanken zijn fijn om voor te lezen:´ze schopten en 
spartelden´, ´de bladeren bibberden en beefden´ en Dorus banjert naar een ´bed van bonte 
bladeren´.
De typografie benadrukt elementen uit de tekst. Het woord ´groot´ is in grote letters gedrukt en de uitroep ´oef´, als Dorus onder het gewicht van de knuffelsteen bezwijkt, is in kleine letters weergegeven. 
Het boek sluit af met een spoedcursus knuffelen. Konijn en de schapen demonstreren onder andere de ´Zijaanzijknuffel´, de ´Kettingknuffel´ en de bekende ´Kommaarhalenknuffel´.
Het prentenboek heeft veel mogelijkheden tot interactie met kinderen. Er is van alles te zien en het boek leent zich voor gesprekje over hoe je met elkaar omgaat. 

Ik wil een knuffel werd geselecteerd voor de prentenboeken TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2013.

Ik wil een knuffel
David Melling 

Van Goor, 2011     € 12,99