Lijst Home‎ > ‎

Ik wil een leeuw! - Annemarie van der Eem

Geplaatst 1 feb. 2017 04:19 door susan *   [ 1 feb. 2017 04:19 bijgewerkt ]

Als Sjuul wakker wordt in zijn saaie stille huis weet hij ineens wat hij wil: een huisdier. Vandaag nog!´Hij wist precies wat voor beest...`Ik wil een leeuw!´brulde Sjuul.´Een leeuw met wapperende manen, sterke kaken en scherpe klauwen. Een leeuw om mee te stoeien en de buurvrouw te laten schrikken.´ 
Zijn moeder vindt het een slecht idee,´Nee hoor, geen leeuw. Een wandelende tak mag je.´Als een leeuw niet mag, dan wil Sjuul een nijlpaard. Ook dat vindt mama geen goed plan:´een nijlpaard is veel te vies´, Sjuul mag wel een goudvis want die ´baddert´ de hele dag en dat vindt mama lekker fris. De onderhandelingen gaan verder: Sjuul wil wel een aap, een geit of een papegaai, mama wil liever een hamster, schildpad, konijn of poes. Uiteindelijk worden ze het eens, al zijn er nog wat interpretatieverschillen.                     

Het verhaal van een kind dat graag een speciaal huisdier wil en niet van plan is zich te laten afschepen met een wandelende tak of een goudvis is eerder verteld. Ook de implicatie dat het kind via een uitgekiende strategie uiteindelijk krijgt wat hij wil lazen we eerder, bijvoorbeeld in het prentenboek Ik wil een hond van David LaRochelle. Van de originaliteit moet het verhaal het dus niet hebben, het komt aan op de uitvoering.
Annemarie van der Eem is een ervaren tekstschrijver met een eigen bureau en in Ik wil een leeuw! laat ze zien ook voor jonge kinderen te kunnen schrijven. Van der Eem heeft een rijke fijne tekst afgeleverd waarin ze prachtige woorden gebruikt. Ook zit er een lekkere humor in die kinderen zal aanspreken. Zo voorspelt moeder dat de leeuw alle vogels in de tuin zal verslinden en daarna de postbode (´In één hap´) of de geit zal zo gulzig zijn dat hij niet alleen de gordijnen op zal eten maar ook papa´s onderbroeken (´de schone én de vieze´).
Van der Eem weet het verhaal mooi te vertellen, maar Mark Janssen heeft nog genoeg om aan te vullen. Hij laat zien wat Sjuul denkt en voelt. Zo zien we Sjuul met zijn leeuw stoeien, we zien hem onbevreesd in de bek van zijn nijlpaard staan, met zijn aap door de woonkamer slingeren of meevliegen op de rug van zijn papegaai. Het kleurgebruik op deze illustraties is warm en losse klodders pure pret spatten van de pagina´s.
Heel anders zijn de illustraties die het dagelijks leven van Sjuul laten zien. Het verhaal begint in de ochtend als Sjuul uit bed stapt en volgt hem door de dag waarbij hij in verschillende ruimtes van het huis is. Het is geen ongezellig huis, maar wel wat saai. Op de laatste illustratie zien we beide werelden samenkomen en we zien dan ook dat Sjuul een goede onderhandelaar is.

Ik wil een leeuw! is een geweldig prentenboek dat een eenvoudig verhaal zowel in tekst als in beeld origineel uitwerkt. Een prentenboek waar je vrolijk van wordt.

Ik wil een leeuw!
Annemarie van der Eem (tekst) en Mark Janssen (illustraties) 

Lemniscaat, 2017     € 14,95