Lijst Home‎ > ‎

Ik wil naar verder - Anne Provoost

Geplaatst 11 apr. 2016 02:38 door susan *   [ 11 apr. 2016 02:41 bijgewerkt ]

De veelbekroonde Vlaamse schrijfster Anne Provoost en illustratrice An Candaele maakten voor de tweede keer samen een boek. Hun eerste prentenboek, Springdag (2012) kreeg een Zilveren Griffel.
Ik wil naar verder is een stevig groot kartonnen boek waarin hele en halve pagina´s elkaar afwisselen. Het boek wordt gepresenteerd als´een puzzelverhaal dat de vraag stelt in welke wereld we ons bevinden. Bestaat de wereld op zich, of is hij een deel van iets groters? Kunnen we tot in andere werelden kijken? Kunnen we er naar toe?´ Een ambitieuze omschrijving voor een kleuterboek.
In het verhaal gaan de jonge hoofdpersonen allemaal op weg´naar 
verder´. Ze doen wat bij de kleuterleeftijd hoort: ontdekken dat de wereld groter is dan hun directe omgeving. Hoe groot en wat er nodig is om dat te ontdekken kunnen ze nog niet overzien en dat is wel zo prettig; je neemt mee wat je nodig denkt te hebben, stapt de deur uit en gaat ´naar verder´.
De eerste die op weg gaat is Visje:

    ´Ik ga´, zegt hij. ´Waar ga je naartoe?´ vraagt vader. ´Gewoon, naar verder.´ ´En als het         gaat sneeuwen, dadelijk?´ ´Dan schuil ik in een circustent. Of in een ridderslot. Ik stuur             jullie wel een kaartje.’ ‘Da-ag!´ 

Visje gaat de deur uit met zijn rugzakje, schepnet en knuffel. De volgende die aankondigt weg te gaan is Poesje en nee, hij is niet bang om te verdwalen, ´Dan kijk ik op mijn kompas. Of op mijn zeeroverskaarten. Maak je over mij geen zorgen, ik ben al groot´ zegt hij tegen zijn ouders. Vervolgens zien we dat meisje ook ´naar verder´ gaat en als er eventueel een buskaartje gekocht moet worden betaalt ze wel met zeeschelpen of papieren bloemen. Ook spookje vertrekt en ten slotte trekt ook Wezentje de deur achter zich dicht.

An Candaele laat de diverse huislijke scènes waarin de jonge avonturiers hun vertrek aankondigen in haar kleurrijke aantrekkelijke stijl zien. De familie vis zit op een schelpje een drankje te drinken en ook Poesje en Meisje wonen in sfeervolle huizen. Spookje zweeft boven het dak en de wereld van Wezentje zou ergens in het heelal kunnen zijn, of onder de zeespiegel. De verrassing van het boek zit verstopt in de illustraties. Daarin is te zien dat de wereld van Visje in een sneeuwbal zit, die sneeuwbal staat op een tafeltje in het huis van Poesje, vervolgens zien we in het huis van Meisje de huiskamer van Poesje op de televisie en Spookje zweeft boven het huis. Wezentje lijkt ergens in de nachtelijke hemel te zitten waar Spookje naar toe zweeft, maar op de laatste bladzijde zien we dat hij net als Visje in een sneeuwbal woont, alleen staat deze sneeuwbal op de tafel bij de familie vis. En zo is het verhaal mooi rond.
De speelse repeterende tekst waarin de jonge avonturiers met een fantasierijke vanzelfsprekendheid de bezwaren van hun ouders terzijde schuiven zal kleuters aanspreken. Maar Provoost wil meer. Als Visje bij thuiskomst vertelt over zijn avonturen werpt Provoost nog even een pittige vraag op als Visje beweert dat er geen einde aan verder is en je altijd nóg verder kunt, ´alsmaar door´. Moeder vis betwijfelt dat en vader vis roept uit ´dat kan toch
niet?´ Een behoorlijke hersenkraker, niet alleen voor kleuters.

Ik wil naar verder lijkt de aanzet te willen geven tot een filosofisch gesprek over de vraag of de wereld op zich bestaat of dat de wereld wellicht een deel is van iets groters en wat ligt er dan buiten de eigen wereld en kunnen we daar ook naar toe? Dat zijn (te) grote vragen voor de beoogde doelgroep, kinderen vanaf een jaar of vijf. Maar om te kunnen genieten van het boek is het stellen van deze vragen helemaal niet nodig. Een stukje van de wereld zonder ouders onderzoeken is een herkenbare kleuterervaring. Dat de werelden van de hoofdpersonen ineen grijpen zal een kleuter als een vanzelfsprekendheid aanvaarden, zijn denken wordt immers nog niet geregeerd door logica; in de kleuterwereld is alles mogelijk.

Ik wil naar verder
Anne Provoost (tekst) en An Candaele (illustraties) 

De eenhoorn, 2016     €14,95